NaslovnaNovostiSAD nemaju dovoljno ATACMS-a, Ukrajina bi umesto njih mogla da dobije dronove...

SAD nemaju dovoljno ATACMS-a, Ukrajina bi umesto njih mogla da dobije dronove velikog dometa

Šef Zajedničkog štaba američkog generalštaba general Mark Mili potvrdio je da SAD ne razmatraju transfer raketa ATACMS Ukrajini, što je tema koja se, zajedno sa transferom aviona F-16, nalazi na svim naslovnim stranama međunarodne štampe.

General američke vojske navodi da SAD nemaju dovoljno ATACMS-a, a učinak raketa je „donekle preuveličan” u kontekstu u kojem međunarodna štampa potvrđuje prenos raketa dugog dometa u cilju “oslobođenja Krima”.

Međutim, general Mark Mili kaže da postoje i druge rakete koje mogu biti korisnije, navodi primer GMLRS raketa. Takođe je ostavio otvorena vrata za dronove velikog dometa koji bi mogli da pokriju domet ATACMS (taktički raketni sistemi).

himars
Sistem HIMARS, doniran Ukrajini, sposoban je da integriše i GLSDB i ATACMS rakete

„U vojnom smislu imamo relativno malo projektila ATACMS. Moramo da budemo sigurni da održavamo naše zalihe municije. Mislim da postoji malo preterivanje u tome šta ATACMS može, a šta ne može da uradi“, rekao je general Mili, koji je primetio da su ATACMS projektili jednostruki, dok GMLRS može biti višestruko lansiran.

„Naravno, domet ATACMS-a je veći, ali postoje i drugi sistemi koji mogu postići taj domet. Postoje i bespilotne letelice, na primer, koje mogu da dosegnu ovaj domet, Britanci imaju takve sisteme“, zaključio je general Mili u intervjuu za Difens One, navodeći da SAD trenutno ne razmatraju isporuku projektila ATACMS i prebacujući loptu na saveznika, slično kao kada se govorilo o Abrams tenkovima.

HIMARS koristi napredne GMLRS rakete koje pogađaju u dometu od 80 kilometara.

Rakete ATACMS dometa 300 kilometara za Ukrajinu

Izjave šefa američkog štaba potvrđuju informacije koje je Politiko objavio u februaru. Publikacija je tada otkrila da su američki zvaničnici rekli predstavnicima Kijeva da SAD nemaju rezervne taktičke raketne sisteme i da bi prebacivanje ATACMS-a na istočnoevropsko ratište iscrpilo zalihe američkog oružja i uticalo na spremnost američke vojske.

Snimak lansiranja ATACMS MGM-140 proizvođača Lockheed Martin na vežbama SAD i Južne Koreje

Zahtevi Ukrajine da dobije i rakete ATACMS dometa od 300 kilometara dosledno su odbijale Sjedinjene Američke Države.

Amerikanci su svoju odluku motivisali izbegavanjem eskalacije rata, u kontekstu u kojem Vašington strahuje da bi Ukrajina mogla da upotrebi američke rakete za gađanje ciljeva na teritoriji Ruske Federacije.

Tema ATACMS-a se takođe pozabavila i predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom svoje istorijske posete SAD krajem prošle godine.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave