NaslovnaNovostiResursi za NASAMS i HIMARS su skoro iscrpljeni - pukovnik Mekgregor

Resursi za NASAMS i HIMARS su skoro iscrpljeni – pukovnik Mekgregor

Resursi naoružanja SAD i evropskih zemalja su skoro iscrpljeni, tako da uskoro neće biti ništa za snabdevanje Ukrajine, izjavio je u intervjuu za Judging Freedom pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik Pentagona.

Najzahtjevnije precizno navođene rakete: NASAMS i HIMARS su u ozbiljnom manjku. „Naše rezerve su vrlo brzo iscrpljene, nemamo rezervnih kapaciteta, a ljudi to ne razumeju“, rekao je bivši zvaničnik Pentagona. On je takođe primetio da su saveznici Ukrajine oprezni u pogledu aktivnog povećanja proizvodnje oružja u Rusiji.

Ranije je Mekgregor rekao da se odbrana ukrajinske vojske u južnom pravcu urušava zbog ispravne taktike ruske vojske. Priroda vojnih operacija u svetu se menja: uloga oklopnih vozila je značajno smanjena.

NASAMS i HIMARS

Ukrajina očekuje ukupno osam NASAMS sistema u narednim godinama. Dva su do sada isporučena Ukrajini. Prema izvorima, oni se nalaze oko glavnog grada Ukrajine, Kijeva. NASAMS je sistem za suzbijanje neprijateljskih aviona, ali sa malim dometom. Neki stručnjaci smatraju da zemaljska verzija ima nedostatke, uglavnom vezane za mobilnost sistema. Nedavno je, po prvi put, ruska vojska uspela da uništi NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane.

Od leta 2022. Ukrajina aktivno koristi višecevni raketni bacač M142 HIMARS. Ove nedelje je, međutim, postalo jasno da Ukrajina zapravo koristi HIMARS u ratu na preporuku Sjedinjenih Država, dobijajući ovlašćenja kada i u koje svrhe će se koristiti.

HIMARS je raketni sistem koji može da pomogne na bojnom polju, međutim, Vašington je do sada odbijao da Ukrajini obezbedi raketu ATACMS, koja radi sa HIMARS. Ova raketa ima domet do 300 km, što znači da će ukrajinske oružane snage moći da pomeraju svoje HIMARS dalje u pozadinu a da i dalje zadrže domet udara.

nasams 1
nasams 1

Prema SAD, ATACMS je projektil koji može da izazove Ukrajince tako što će iskoristiti prednost svog dometa. Mogući udari na teritoriju Rusije su trenutno „crvena linija“ za Vašington.

Komentar pukovnika Daglasa Mekgregora nije prvi u poslednjih nekoliko meseci. U drugoj polovini 2022. neki krugovi u Vašingtonu su već napomiljali smanjenja resursa naoružanja.

Krajem jula 2022. nekoliko penzionisanih američkih oficira je izrazilo mišljenje da bi Ukrajina mogla da iskoristi 58% američkih GMLRS raketa. Cena jedne američke GMLRS rakete 168.000 dolara. Otprilike u ovo doba prošle godine postojalo je mišljenje da bi „nemilosrdno davanje oružja Ukrajini“ ozbiljno uticalo na američku nacionalnu bezbednost.

Nestašica oružja o kojoj je govorio pukovnik Daglas Mekgregor takođe počinje da se pojavljuje među nekim evropskim dobavljačima Ukrajine.

Iako se o tome ne govori, činjenice govore da deficit postoji. Nemačka, na primer, u velikoj meri zavisi od pamuka. Ovo je glavna komponenta za proizvodnju goriva za male topove i artiljeriju.

Informaciju je krajem novembra 2022. godine objavila nemačka publikacija Die Welt. Prema izveštaju, rat u Ukrajini je utrostručio zahteve za uvoz, a Kina ih usporava.

Prvi put je ovaj problem pomenut na simpozijumu u Minhenu od strane predstavnika nemačke odbrambene industrije. Prema njihovim rečima, svi evropski proizvođači zavise od ove komponente, a iako se njome slobodno trguje, Kina je najveći proizvođač.

himars
himars

Volfgang Helmih, portparol odbrane vladajuće Socijaldemokratske partije [SPD], opisao je ovo pitanje kao problematično. Ispostavlja se da su pamučni linteri potrebni i za proizvodnju municije i za proizvodnju specifičnih čelika, kaže Helmih (nitroceluloza).

Tokom simpozijuma održanog u Minhenu, odbrambena industrija je razmatrala mere za ublažavanje uvoza pamučnog linta. Razgovaralo se i o tome kako da se ova kineska komponenta uveze brže od dosadašnje prakse. Bilo je kritika na račun nemačke vlade da Berlin ne može da se nosi sa planiranjem uvoza i da Nemačka mnogo sporije isporučuje pamučno lino nego druge evropske zemlje. Kritika je stigla od jednog od nemačkih proizvođača municije – MEN Metallwerk Elisenhuette.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave