NaslovnaNovostiPentagon: Kijev dobio municiju za HIMARS koja doseže do Krima

Pentagon: Kijev dobio municiju za HIMARS koja doseže do Krima

Municija isporučena Kijevu za HIMARS višecevni bacač raketa može da se upotrebi za dejstvovanje po Krimu.

Zamenica pomoćnika šefa Pentagona Lora Kuper je tokom brifinga za novinare rekla da je Kijev već dobio američku municiju sposobnu da pogodi mete na Krimu.

O kakvoj municiji je reč nije precizirano, međutim, akcije Sjedinjenih Država izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Ovde se, kako se ispostavilo, ne radi o projektilima ATACMS (taktički raketni sistemi) već o GMLRS navođenim raketama. Međutim, ne govorimo o municiji M30 i M31 koja je već u upotrebi, što sugeriše da su SAD tajno prenele rakete ER-GMLRS do Ukrajine, sa povećanim dometom do 150 kilometara. Broj ovih raketa je verovatno mali, s obzirom da je takva municija počela da se proizvodi tek u proleće ove godine i, po svoj prilici, još uvek se testira, verovatno pod direktnom kontrolom Pentagona.

er gmlrs lockheed martin
ER-GMLRS Lockheed Martin

Podsetimo, ATACMS može da pogodi ciljeve do 300 kilometara, dok GMLRS rakete koje inače koriste ukrajinske snage mogu da dostignu do 80 kilometra.

Već je više puta javljeno da Oružane snage Ukrajine koriste neku vrstu municije dugog dometa za M142 Himars, čiji domet prevazilazi mogućnosti municije M30 i M31, međutim, danas nam stiže prva potvrda iz Sjedinjenih Država da se takvo oružje zapravo nalazi u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave