NaslovnaNovostiUkrajinci potvrdili: Rusija pustila u borbu Tu-160, najveće bombardere na svetu

Ukrajinci potvrdili: Rusija pustila u borbu Tu-160, najveće bombardere na svetu

Zvanično, najveći svetski bombarder Tu-160 već se uključio u rat u Ukrajini. Prvog maja, u ranim jutarnjim satima, oko 2.30 časova, devet bombardera Tu-95 i dva bombardera Tu-160 napali su Ukrajinu.

Ovo je saopštila komanda Vazduhoplovnih snaga Ukrajine na svom zvaničnom Telegram kanalu, a kasnije i u saopštenju za javnost.

Strateški bombarder Tu-160 lansirao je krstareće rakete Kh-101/Kh-555. Ukupno je lansirano 18 projektila, ali nije poznato koliko ih je zaista pogodilo cilj. Ukrajina je tvrdila da je navodno presretnuto 15 od 18 krstarećih raketa.

Ovo je zapravo prvo dokumentovano učešće najvećeg i najtežeg bombardera na svetu u ratu u Ukrajini.

Odgovor Rusije na B-1B Lancer

Tu-160 je ušao u upotrebu u Sovjetskom Savezu kasnih 1980-ih, a ostao je u proizvodnji do 1995. godine.

Tu-160 je sposoban da dostigne brzinu leta preko 2 maha. Krajem prošle godine počele su prve spekulacije da bi Moskva uskoro mogla da uključi Tu-160 u rusku ofanzivu u Ukrajini. Satelitski snimci su tada otkrili da je najmanje šest Tu-160 bilo „stacionirano“ u vazduhoplovnoj bazi Engels, koja se nalazi 14 km od Saratova u Rusiji.

Krajem prošle godine Rusija je sprovela letna ispitivanja najnovije verzije bombardera – Tu-160M2. Nije poznato da li je baš ova verzija učestvovala u vazdušnom napadu na Ukrajinu jutros, ali prošle godine, Tupoljev je objavio da su tokom letnih testova pregledani avionika, motor i performanse sistema za upravljanje vatrom.

tu 160m2
Tu-160M2

Rusija tvrdi da su Tu-160M i Tu-160M2 stelt bombarderi zahvaljujući njihovoj novom premazu koja apsorbuje radijaciju. Kako prenose ruski mediji, modifikovani Tu-160M ili M2 ima novu kabinu. Motor sada pruža veći radni domet, kažu ruski stručnjaci. Bombarder ima integrisani odbrambeni sistem koji upozorava na približavanje neprijateljskih projektila.

Tu-160M je dizajniran da koristi nuklearno i konvencionalno naoružanje za napad na neprijateljske ciljeve na udaljenim lokacijama. Tu-160M je trenutno najveći vojni supersonični avion.

Zvanično, Rusija ima između 30 i 36 bombardera Tu-160. Svi operativni spremni strateški bombarderi Tu-160 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije [VKS] su unapređene verzije Tu-160. Jedini koji je testiran prošlog decembra je potpuno novi bombarder Tu-160M.

Pored modernizacije 16 postojećih bombardera Tu-160, Rusija očekuje da će na kraju kupiti oko 50 aviona Tu-160M. Planirano je da serijska proizvodnja ažuriranog bombardera počne do kraja 2023. godine, sa minimalnom stopom proizvodnje od tri aviona godišnje.

Nadogradnja Tu-160M se sprovodi u dve faze, od kojih je prva uključivala uklanjanje nekih starijih sistema, kao što su sistemi za nišanjenje bombi, i ugradnju novog navigacionog sistema K-042K-1 i autopilota ABSU-200-1. VKS koristi ovaj tip Tu-160M1 od kraja 2014. godine.

Ažurirani motori NK-32 (nazvan NK-32-02), novi radar Novella NV1.70, kompjuterizovana „staklena“ kabina, savremena oprema za komunikaciju i zaštitu od ometanja, kao i savremeno konvencionalno i nuklearno oružje, svi su deo druge Tu-160M2 faze.

drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
tu 160m beli labud poleće

Sa skoro 55.000 funti potiska proizvedenog pri punom naknadnom sagorevanju, motor Kuznjecov NK-32, koji je prvobitno bio ugrađen u Tu-160, često se smatra najmoćnijim motorom borbenih aviona.

Tu-160M je navodno naoružan krstarećim raketama porodice H-101 koje imaju i konvencionalne (visokoeksplozivne, visokoeksplozivne, kasetne, volumetrijske detonirajuće) i nuklearne (H-102) bojeve glave.

Ove rakete mogu da stanu u 12 proreza na avionu. Prema nekim izvorima, za lansiranje prvih borbenih testova ovih raketa u Siriji korišćen je avion-nosač rakete Tu-160 specijalno modifikovan za ovu ulogu.

Beli Labud

Jarko beli reflektujući premaz koji pokriva ceo okvir aviona dao je nadimak „Beli labud“. Iako avionu daje uglađen i elegantan izgled, premaz je napravljen da zaštiti posadu u slučaju lansiranja nuklearnog tereta. Tokom nuklearne eksplozije, premaz bi teoretski mogao da reflektuje deo toplotne energije (svetlosti).

Operativni domet Tu-160 je 7.200 km i njime upravlja posada od šest ljudi. Težina praznog je 37.200 kg, dok je maksimalna težina pri poletanju 79.000 kg. Pored krstarećih raketa i bombi raznih tipova, bombarder može da lansira i protivbrodske rakete.

Engels

Uzgred, Tu-160M je izveo svoj prvi let, prošle zime, nekoliko nedelja nakon što su ruska vazduhoplovna baza Engels u Saratovskoj oblasti i vazdušna baza Djagilevo u Rjazanju bila napadnuta od strane ukrajinskih dronova. U ovim vazdušnim bazama, koje se nalaze duboko unutar ruske teritorije, smešteni su strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160.

desetine nuklearnih bombardera videno kako se gomilaju u ruskoj vazdusnoj bazi engels 2
desetine nuklearnih bombardera videno kako se gomilaju u ruskoj vazdusnoj bazi engels

Rusija bi mogla da počne i masovnu proizvodnju raketa H-50

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, brigadni general Aleksej Gromov, izjavio je u aprilu, da Rusija u kratkom roku namerava da počne masovnu proizvodnju krstarećih raketa H-50.

Strateški bombarderi Tu-160M i bombarderi dugog dometa Tu-22M3M biće korišćeni kao platforme za nosače raketa H-50.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave