NaslovnaNovostiUkrajina se plaši najgoreg: Rusija bi mogla da počne masovnu proizvodnju raketa...

Ukrajina se plaši najgoreg: Rusija bi mogla da počne masovnu proizvodnju raketa H-50

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, brigadni general Aleksej Gromov, izjavio je da Rusija u kratkom roku namerava da počne masovnu proizvodnju krstarećih raketa H-50.

Kako je izjavio na brifingu održanom 13.04.2023, to bi, implicitno, značilo i povećanje intenziteta raketnih napada na Ukrajinu.

h 50
h 50

Takođe, ruske pripreme za početak masovne proizvodnje raketa H-50 ukazuju da Moskva ne bi imala problema sa neophodnim komponentama potrebnim za ovaj poduhvat.

„Prema dostupnim podacima, u junu ove godine Rusija planira da započne masovnu proizvodnju strateških krstarećih raketa tipa H-50, što će omogućiti Kremlju da intenzivira raketne udare po teritoriji naše zemlje od jeseni Gromov. pomenuti.

ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
Tu-22M3M

Istovremeno, ukrajinski vojni zvaničnik je ponovio da je Rusija skoro ostala bez projektila. Prema rečima načelnika Glavne operativne uprave, od prošlog februara ruska vojska je potrošila najmanje polovinu svojih raketa dugog dometa.

Rusija je upotrebila najmanje 8.000 projektila ovog tipa“, rekao je Aleksej Gromov.

Uprkos činjenici da su civilni i vojni zvaničnici u Kijevu dugo govorili o nedostatku raketa u Rusiji za nastavak udara na Ukrajinu, ruski napadi na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu odvijali su se kontinuiranim tempom, očigledno nisu značajno pogođeni potrošnjom raketa.

Što se tiče H-50, mora se reći da je reč o operativno-taktičkoj krstarećoj raketi sa dometom od oko 1.500 kilometara. Raketa je namenjena za uništavanje kopnenih ciljeva, uključujući i one koji se nalaze u jakim utvrđenjima.

tu 160 blackjack
Tu-160

Strateški bombarderi Tu-160M i bombarderi dugog dometa Tu-22M3M biće korišćeni kao platforme za nosače raketa H-50.

H-50 – nova krstareća raketa

Razvoj krstareće rakete nove generacije H-50 (Х-50) počeo je u Rusiji 2010-ih godina. Napravljen je uglavnom za bombardere Tu-22M3, pošto je njihov odeljak za bombe premali za rakete Kh-101. Radovi se izvode u konstruktorskom birou Raduga pod šifrom „proizvod 715“.

Kopnena ispitivanja rakete počela su 2016. godine, a planirano je da se masovna proizvodnja uspostavi u narednih nekoliko godina.

crtez rakete h 50 rakete h 59mk2
Crtež rakete H-50 / rakete H-59MK2

Raketa ima dužinu od 6 m i težinu od oko 1,5 tona. Telo rakete je blago spljošteno, a takođe ima posebne uglove. Ovo se radi da bi se poboljšale aerodinamičke performanse i nevidljivost na neprijateljskim radarima. Takođe, oblik rakete vam omogućava da maksimizirate korisnu zapreminu odeljka za bombe Tu-22M3.

„H-50“ je opremljena turboventilatorskim motorom male veličine „TRDD-50AT“. Raketa je sposobna da leti na udaljenosti od 1.500 kilometara brzinom do 950 km/h. Da bi se sprečilo presretanje od strane neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane, raketa će leteti na malim visinama.

„H-50“ je dostupna u tri varijante: sa visokoeksplozivnom fragmentacijom, kasetnom i nuklearnom bojevom glavom. Novi proizvod je veoma sličan raketi H-59MK2: imaju isti pogon i sistem navođenja.

Pri napadu raketa koristi inercijalni i navigacioni sistem navođenja, a pri približavanju cilju uključuje se elektronsko-optički korelacioni sistem. Odstupanje bojeve glave od cilja ne bi trebalo da prelazi 5 m.

Na Tu-22M3 se može postaviti 8 primeraka H-50: 6 na lanser kupole i dva ispod krila. Takođe, raketa može biti instalirana i na porodice aviona Tu-95 i Tu-160. Prvi može da nosi 14 jedinica, drugi – 12.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave