NaslovnaNovostiPatriot PVO: Ukrajinska vojska se nada da će prva oborena meta biti...

Patriot PVO: Ukrajinska vojska se nada da će prva oborena meta biti avion Su-35 (Video)

Prvi ukrajinski vojnici su već bili spremni da upravljaju američkim sistemom protivvazdušne odbrane Patriot. Prema informacijama objavljenim u ukrajinskim masovnim medijima, sistemi Patriot su već počeli da brane ukrajinski vazdušni prostor.

Dva sistema iz SAD i Nemačke, Holandije stigla su nedavno u Ukrajinu. Ukrajinska vojska sanja da će prva oborena meta biti ruski lovac Su-35, izjavili su u ovom kratkom video snimku koje je objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane preko zvaničnog Tviter naloga.

Četiri meseca nakon što je transfer najavljen, dalekometni PVO sistem MIM-104 Patriot sada je u funkciji u Ukrajini.

„Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane sada imaju nova i moćna oruđa da očiste naše nebo od ruskog starog metala“, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine na Tviteru.

Ukrajina je 19. aprila saopštila da je dobila svoje prve sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, a Sjedinjene Države su objavile paket vojne pomoći vredan 325 miliona dolara dok je Rusija pokrenula novi talas napada.

Sistem Patriot ima veći domet nego, na primer, NASAMS i Iris-T, a može i da presreće taktičke balističke rakete. Kombinacija ova dva tipa sistema je idealna, oni se međusobno dopunjuju i zajedno pružaju višestepenu protivvazdušnu odbranu.

Na ovom video snimku, neki od ukrajinskih vojnika su upitani koja je njihova prva meta iz snova. Odgovor je lovci Suhoj Su-35, koji rusko vazduhoplovstvo koristi za lansiranje vođenih bombi. Istovremeno, ukrajinska vojska navodi da će sada moći da se izbore sa raketama Kh-22 i drugim.

Rusija je izvela novi raketni napad rano u petak, 28. aprila. Prema Ukrajini, 23 krstareće rakete Kh-555/Kh-101 su lansirali strateški bombarderi Tu-95. Ukrajina je tvrdila da je oborena 21 raketa, kao i dve jurišne bespilotne letelice.

ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj

Zapravo, želja ukrajinskih vojnika da njihov prvi oboreni cilj bude Su-35 nije slučajna. Pretpostavlja se da će ova letelica biti angažovana u borbenim zadacima. Takođe treba napomenuti da je Rusija promenila taktiku i da Su-35 [ili Su-30] sada leti uz MiG-31.

Prema nekim informacijama koje su se nedavno pojavile na društvenim mrežama, ali koje zvanični izvori nisu mogli da potvrde, Ukrajinci će rasporediti sisteme Patriot oko Kijeva.

To znači da ako ruske Vazdušno-kosmičke snage koriste Su-35, on neće doći sa Istočnog fronta ili Rusije, već iz Belorusije.

Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh pročitajte ovde.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave