NaslovnaNovostiUkrajina rasporedila „egipatski“ sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T

Ukrajina rasporedila „egipatski“ sistem protivvazdušne odbrane IRIS-T

Na mreži se pojavila prva fotografija PVO sistema IRIS-T isporučenog Ukrajini. Prema proukrajinskom NMFTE Telegram nalogu, sistem je bio namenjen izvozu. Sudeći po kamuflaži, navodi NMFTE, „kompleksi su bili namenjeni egipatskim potrebama“.

Egipat je 2017. odlučio da značajno unapredi svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane. Kairo je rešio da se naoruža i to je učinio kupovinom sistema iz Rusije, Nemačke, SAD i Francuske.

Prvo su dobili ruske sisteme PVO S-300VM/Antej-2500, a ubrzo zatim, Kairo je odlučio da kupi ruske balističke rakete zemlja-vazduh TOR-2ME. Godinu dana kasnije, SAD su prodale protivvazdušni odbrambeni sistem Chaparral Egiptu. Od Francuske, Afrikanci su odlučili da kupe Thales Ground Master 400 [GM400] AESA radare za protivvazdušnu odbranu.

Egipatski IRIS-T

Evropski sistemi protivvazdušne odbrane IRIS-T odobreni su ugovorom od strane nemačke savezne vladem koji je potpisan 2021 godine. Prema sporazumu, Kairo je poručio 23 IRIS-T u različitim verzijama.

Prema potpisanom kupoprodajnom ugovoru, Kairo kupuje 10 IRIS-T SLKS sistema dugog dometa, sedam IRIS-T SLM sistema srednjeg dometa i šest IRIS-T SLS sistema kratkog dometa. Očekuje se da će prethodno kupljeni francuski radari Thales Ground Master 400 biti integrisani kako bi funkcionisali zajedno sa IRIS-T.

Višeslojna protivvazdušna odbrana Evrope će u velikoj meri ojačati odbranu Egipta. Kairo će moći da zaštiti svoje nebo od dronova, aviona, balističkih i krstarećih projektila, helikoptera, protivvazdušnih i protivvazdušnih projektila.

Ukrajinski IRIS-T

Nemačka je dobavljač protivvazdušnog raketnog sistema za ukrajince, prema ukrajinskim izvorima, sistem je SLM model dakle sistem srednjeg dometa.

Prošle godine su se pojavili prvi izveštaji da je IRIS-T oborio rusku krstareću raketu Kh-101. To se dogodilo, kažu izvori, 19. oktobra u Černigovskoj oblasti, koja se nalazi 30 km od glavnog grada Kijeva.

Veruje se da su ukrajinske oružane snage rasporedile IRIS-T oko Kijeva. Isto se tvrdi i za NASAMS, još jedan PVO sistem novije proizvodnje koji je Ukrajina dobila. Najverovatnije će, kažu izvori, dva očekivana sistema Patriot takođe biti smeštena u regionu glavnog grada. Patriot se očekuje od Nemačke i SAD.

Pratite nas na Google News-u!

1 KOMENTAR

  1. Нема од такве војске ништа када користи све и свашта у одбрани и по систему дај шта даш, при томе не видећи рачуна о губицима у људству, као и обучености људства за коришћење тих средстава и о сложености одржавања истих како би били ефикасно искоришћени.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave