NaslovnaNovostiProbijen metkom, kamikaza dron Geran-2 nastavio da leti

Probijen metkom, kamikaza dron Geran-2 nastavio da leti

Shahed-136 iranske proizvodnje, takođe nazvan Geran-2 ili Geranijum-2 u Rusiji, pojavio se kao moćan sistem oružja u tekućem ratu između Rusije i Ukrajine.

Tviteraš je postavio sliku Gerana-2 sa rupom na desnom krilu. Na slici se čini da se dron spušta prema svojoj meti da bi na kraju eksplodirao kada je dosegne.

Veličina rupe na slici sugeriše da je bespilotna letelica mogla biti pogođena najverovatnije 35 mm protivavionskim topom Gepard.

Topovi Gepard su se pokazali efikasnim protiv bespilotnih letelica iranske proizvodnje Shahed-136. Oni se uveliko koriste za gađanje dronova samoubica pre nego što nanesu štetu na zemlji. Čini se da je ovaj konkretan Geran-2 ostao na svojoj putanji uprkos pogotku, a verovatno je uspešno stigao do cilja i naneo štetu nakon detonacije.

“Gospodin Gerana nije briga. Završiće posao čak i sa rupom u krilu“, rekao je tviteraš koji deli sliku Gerana-2.

Rusija razvila uspešnu taktiku za korišćenje kamikaza dronova

Od septembra, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i pa 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema nekim izveštajima, ruske snage lansiraju i dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Od početka decembra čini se da je ruska vojska smanjila upotrebu kamikaza dronova iranske proizvodnje. Ukrajinski vojni zvaničnici rekli su da je ruska vojska prestala da lansira ove dronove jer navodno ne mogu da rade zimi.

Dok su drugi izveštaji sugerisali da je prekid korišćenja dronova kamikaza bio privremen jer je Rusija iscrpila zalihe bespilotnih letelica (UAV) proizvedenih u Iranu, i verovatno će nabaviti još.

Šta god da je bio razlog, Rusija je nastavila da koristi bespilotne letelice kamikaze od početka decembra pa nadalje, o čemu svedoči i Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, 7. decembra u saopštenju.

Međutim, u poslednje vreme, lansiranja dronova nisu bila česta ako je verovati tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika.

Shahed-136
Shahed-136

Kancelarija za medije Južnih odbrambenih snaga Ukrajine saopštila je da su Rusi sada usvojili novi pristup raspoređivanja ovih kamikaza dronova u talasima.

„Činjenica da ih ne koriste tako često kao dronove iz prethodne serije ukazuje na izvesnu promenu u taktici njihovog delovanja“, rekla je Natalija Gumenjuk, šef Zajedničkog koordinacionog pres centra Odbrambenih snaga Jug, na pitanje koliko često ruska vojska lansira dronove kamikaze na jugu.

„Pokušavaju da ih koriste za otkrivanje protivvazdušne odbrane; prvi talas služi da otkriva, a zatim sledeći talas je udarni. To smo shvatili iz njihovih ranijih napada na naše PVO i energetske sisteme“, objasnila je Gumenjuk.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze. Navodi se da je Ukrajina potrošila oko 28,14 miliona dolara, od 13. septembra do 17. oktobra, na odbranu od ovih kamikaza dronova, prema proceni vojnih analitičara iz nevladine organizacije Molfar, zasnovanoj na podacima iz “otvorenih izvora“.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

IzvorTwitter

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave