NaslovnaNovostiNemački sistem Patriot stigao u Ukrajinu; Bundesver potvrđuje isporuku

Nemački sistem Patriot stigao u Ukrajinu; Bundesver potvrđuje isporuku

Sistem Patriot koji je Nemačka poklonila Ukrajini stigao je u Ukrajinu. Informaciju potvrđuju zvaničnici Berlina.

Prema zvaničnom saopštenju Savezne vlade u Berlinu, spisak opreme koja je već isporučena Ukrajini uključuje PVO sistem Patriot.

Berlin time potvrđuje isporuku Patriot sistema Ukrajini, državi kojoj bukti rat, bez presedana u Evropi još od kraja Drugog svetskog rata. Uz sistem Patriot, Nemci su za njega isporučili i rakete.

Nemačka je prvi put u 6. januara saopštila da će isporučiti protivvazdušni sistem Patriot Ukrajini, nakon komande iz SAD.

Podsećamo da je od januara, činjenica koju je objavio i oruzjeonline.com, Nemačka precizirala da će Ukrajini isporučiti protivraketni odbrambeni sistem Patriot. Informacija je tada saopštena nakon telefonskog razgovora američkog predsednika Bajdena i nemačkog kancelara Šolca. Dvojica lidera su izrazila “zajedničku odluku” da podrže Ukrajinu, pisalo je u saopštenju američke izvršne vlasti.

patriot
patriot

Međutim, Nemačka je Ukrajini već pružila značajnu vojnu pomoć, uključujući samohodne protivvazdušne sisteme Gepard ili borbena vozila Marder, kao i savremene raketne sisteme zemlja-vazduh IRIS-T.

Krajem 2022. godine, američki predsednik Džo Bajden najavio je prebacivanje baterije raketnog odbrambenog sistema Patriot Ukrajini.

U februaru ove godine pisali smo o obuci ukrajinskih specijalista na poligonu Bundesvera koja traje oko dve nedelje. Početkom februara počeli su kursevi ovladavanja PVO sistemom Patriot za oko 70 vojnika, koji su u Nemačku stigli krajem januara.

patriot
patriot

Sam naziv potiče iz skraćenice: Phased Array Tracking Radar to Intercept OTagret, a dobio ga je po radaru koji predstavlja srce samog sistema. Puni naziv sistema je: MIM-104 Patriot.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave