NaslovnaNovostiNASAMS tek uz AWACS može praviti problem ruskim avionima

NASAMS tek uz AWACS može praviti problem ruskim avionima

Jedan od zapaženih protivvazdušnih raketnih sistema koje je Ukrajina dobila u protekloj godini bio je američko-norveški NASAMS. Ukrajina od SAD i njenih saveznika očekuje ukupno osam obećanih NASAMS-a.

Trenutno su dva već isporučena a prema nekim informacijama jedan je operativno spreman dok je drugi već uništen. Prema rečima ruskog eksperta Alekseja Ščerbakova, koji je zamenik glavnog i odgovornog urednika “Независимое военное обозрение”, NASAMS ima perspektivu u Ukrajini.

Jedan od nedostataka NASAMS-a je obim sistema. Prema mišljenju nekoliko stručnjaka, domet i visina udara neprijateljskih aviona nisu nedostatak. Međutim, kao još jedan problem koji se može rešiti u budućnosti, gospodin Ščerbakov opisuje ograničenu pokretljivost zemaljske verzije. Upotreba vučene prikolice nije praktična u borbenom okruženju gde se ne očekuje da će sistem biti raspoređen na jednoj lokaciji.

Međutim, gospodin Ščerbakov vidi pretnju za rusku avijaciju ako ukrajinske snage iskoriste dodatnu pomoć koju pružaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici. Kao što je jasno, izviđački avioni i dronovi na Zapadu pružaju ukrajinskim oružanim snagama vitalne informacije o kretanju ruskih jedinica, uključujući pozicije ruskih aviona, dronova i bombardera.

„Borbeni rad ovih sistema protivvazdušne odbrane može biti još efikasniji kada se koriste eksterni izvori ciljanja, kao što su avioni za rano upozoravanje i kontrolu [AWACS], itd.“, kaže izvesni Ščerbakov.

Upotreba AWACS-a će povećati domet NASAMS-ovog radarskog sistema MPK-64F1. Ovaj radar trenutno ima domet od 120 km. Povećanje dometa radara neće zahtevati isporuku snažnijeg radara na lokaciju na bojnom polju ako se osloni na AWACS da usmeri raketu do njenog konačnog cilja, koji je možda već na udaljenosti od 150-180 km.

nasams 1
nasams 1

Ukrajini će biti potrebna naprednija raketa da bi ceo ovaj predlog bio efikasan. Trenutno, Kijev koristi zemaljsku verziju AIM-120, odnosno NASAMS 2. Da bi povećali domet, SAD i njihovi saveznici će morati da obezbede istu verziju, ali i modifikaciju NASAMS-ER. Tako bi se operativni borbeni domet ukrajinskog PVO sistema NASAMS povećao sa 30 na 50 km.

Kompleks NASAMS se predstavlja kao uspešna zamena za zastareli sistem protivvazdušne odbrane Advanced Hawk. Važno dostignuće bilo je uvođenje principa modularnosti, otvorene arhitekture „elektronskog” kompleksa i mogućnosti operativnog interfejsa sa različitim tipovima sistema i sredstava.

Prema rečima proizvođača, NASAMS sistemi različitih modifikacija su uspešno testirani na efikasnost u zajedničkim operacijama sa drugim, sistemima protivvazdušne i protivraketne odbrane, kao što je porodica PVO sistema Patriot. Podsetimo, pored SAD, Nemačka je druga zemlja koja je poslala PVO sisteme MIM-104 Patirot u Ukrajinu.

Ščerbakov kaže da će 2023. biti ključna godina za NASAMS u Ukrajini. Preostali sistemi protivvazdušne odbrane koje će Kijev dobiti možda su iz najnovije razvojne verzije, koja je počela prošle godine i uzima u obzir rezultate dosadašnjeg rata u Ukrajini. Sasvim je moguće da će Kijev u budućnosti nabaviti novi NASAMS.

IzvorNVO

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave