NaslovnaNovostiRuska podmornica uhvaćena kako „viri“ kod ključne evropske mreže gasovoda; Norveška objavila...

Ruska podmornica uhvaćena kako „viri“ kod ključne evropske mreže gasovoda; Norveška objavila ekskluzivne snimke

Norveška je objavila brojne video snimake na kojima se vidi kako ruske jurišne podmornice i avioni deluju u blizini mreže podmorskih gasovoda koji donose ogromne količine prirodnog gasa u Evropu i telekomunikacionih kablova koji povezuju Evropu i Ameriku.

Video snimci, koje je Kraljevsko vazduhoplovstvo Norveške dostavilo ekskluzivno za En-Bi-Si njuz, pokazuju navodnu rusku “pretnju na Arktiku”. Na jednom snimku se vidi periskop ruske nuklearne podmornice kako viri iz vode.

NBC News

Video snimci koji su dostavljeni En-Bi-Si njuzu takođe pokazuju najnovije napadne podmornice klase Jasen i podmornicu klase Borei koja može da primi 16 balističkih nuklearnih projektila. Štaviše, na snimcima se vide i osmatrački avioni Tupoljev TU-142 i Iljušin II-38.

Šef Kraljevske norveške mornarice, kontraadm. Rune Andersen, rekao je: „Videli smo pojačanu vojnu aktivnost oko Norveške na krajnjem severu, u severnom Atlantiku.

PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE
PROJEKAT 885 JASEN, NAJNOVIJE PODMORNICE

Andersen je izjavio da su primetili ruske podmornice koje se ponašaju drugačije nego pre deset godina. On, međutim, nije precizirao koliko je ruska aktivnost porasla u protekloj godini.

Pored povećanja ruskih patrola, Andersen je primetio da se i ponašanje Rusa promenilo. On je dalje pomenuo da neke ruske podmornice „funkcionišu nepredvidljivo“, a neki manevri izgledaju „agresivniji“.

Povećanje vojnih aktivnosti moglo bi biti povezano sa porastom neprijateljstava između NATO-a i Rusije nakon invazije na Ukrajinu. Zbog naglog smanjenja izvoza ruskog gasa u Evropu, Norveška je zamenila Rusiju kao do tada najvećeg dobavljača prirodnog gasa na kontinentu.

Norveška je povećala bezbednost široke mreže gasovoda i komunikacionih kablova uz svoju obalu uz podršku svojih NATO saveznika nakon “misterioznog napada na gasovod Severni tok” prošle godine.

Ipak, prema Andersenu, značajan deo ruske podmorničke flote na nuklearni pogon stacioniran je u vojnoj bazi u Murmansku, koja je blizu Norveške.

On je objasnio: „Podmornice i pomorske i vazdušne sposobnosti (ruske) severne flote… na njih uglavnom ne utiče rat u Ukrajini. Još uvek je netaknut.”

Rusija je značajno investirala u svoju podmorničku flotu, čineći podmornice ubojitijim i tihim. Norveški oficiri veruju da izgleda da ruske podmornice, brodovi i avioni u toj oblasti posmatraju gasovode.

U izveštaju se pominje i da “ruske ribarske kočare često zamračuju isključivanjem svojih navigacionih predajnika, a imaju i neobično veliki broj antena, što izaziva sumnju”.

Prema Ianu Bžežinskom iz istraživačkog centra Atlantskog saveta, Norveška i njeni saveznici u NATO-u moraju biti oprezni s obzirom na navodne sabotaže i odmazdea, uključujući sajber napade i smrtonosnije operacije.

Poslednjih meseci bespilotne letelice navodno “lebde iznad aerodroma, benzinskih postrojenja i druge infrastrukture širom Norveške”. Norveška vlada nije otkrila za koga veruju da je odgovoran za let dronova. 2021. su onemogućeni podvodni senzori koji Norveškoj omogućavaju da nadgleda podmornice.

U misterioznom incidentu 2022. godine, optički kabl koji povezuje norveško kopno sa arktičkim arhipelagom Svalbard je prestao da radi.

Nakon sabotaže gasovoda Severni tok u septembru 2022. godine, EU i NATO uspostavljaju novu radnu grupu za zaštitu kritične infrastrukture. Alijansa je takođe poslala više brodova u region.

Kremlj je 24. marta izjavio da je od ključne važnosti da se identifikuje objekat pronađen u blizini gasovoda Severni tok i da je tekuća istraga o eksplozijama koje su oštetile gasovode u septembru zahtevala potpunu transparentnost.

IzvorTASS

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave