NaslovnaNovostiOdmazda za Severni tok? Rusija bi mogla da napadne infrastrukturu u Severnom...

Odmazda za Severni tok? Rusija bi mogla da napadne infrastrukturu u Severnom moru – MIVD

Nedavni izveštaj holandske obaveštajne službe optužio je Rusiju za mapiranje potencijalnih ciljeva u Severnom moru u trenutku dok se vodi razrađena kontroverza o tome ko je sabotirao gasovode Severni tok.

Rojters je preneo da se u nedavnom izveštaju holandske vojne obaveštajne agencije MIVD tvrdi da je Rusija poslednjih meseci pokušala da prikupi obaveštajne podatke kako bi sabotirala kritičnu infrastrukturu u holandskom delu Severnog mora.

severni tok
severni tok

Šef MIVD-a, general Jan Svilens, rekao je na konferenciji za novinare da je primećen ruski brod kako navodno pokušava da mapira energetsku infrastrukturu na morskom vetroparku u Severnom moru. Međutim, pre nego što je pokušaj sabotaže uspeo, holandski brodovi marinaca i obalske straže ispratili su brod iz Severnog mora.

„Videli smo poslednjih meseci da ruski akteri pokušavaju da otkriju kako funkcioniše energetski sistem u Severnom moru. Ovo je prvi put da vidimo ovako nešto“, rekao je Svilens. „Rusija mapira kako funkcionišu naši vetroparkovi u Severnom moru. Veoma su zainteresovani kako bi mogli da sabotiraju energetsku infrastrukturu.”

U zajedničkom izveštaju holandskih obaveštajnih službi AIVD i MIVD upozorava se da bi „vitalna pomorska infrastruktura“ mogla biti podložna oštećenju i da Rusija preduzima „aktivnosti koje ukazuju na špijunažu i dela kako bi se pripremili za remećenje i sabotažu“.

Pored naglašavanja ranjivosti podmorskih internet kablova, istraživanje takođe upozorava da je moguća i fizička pretnja prema drugim ključnim sektorima, kao što su voda i energija, sve dok se takve operacije mogu tajno izvoditi.

Ovaj razvoj događaja je značajan isključivo zato što ukazuje na nivo sumnje koje saveznici NATO-a imaju prema Rusiji, posebno nakon što su gasovodi Severni tok sabotirani u septembru prošle godine.

Ranije ove nedelje, NATO je najavio da će u njihovom briselskom štabu biti smeštena nova „ćelija za koordinaciju podmorske infrastrukture“. Ovo će omogućiti bližu saradnju između vojnog osoblja i onih koji su zaduženi za održavanje kritične infrastrukture.

Ovakav razvoj događaja gledamo u trenutku kada su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u optuženi za sabotažu Severnog toka dok oni sami poriču i okrivljuju Moskvu za svoje dobitke?! Pitanje koje se pretežno pojavljuje u svim argumentima jeste zašto bi Rusija sabotirala sopstvene gasovode?

Podsetimo, čuveni istraživački novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je članak u kome tvrdi da je prošlogodišnje bombardovanje podvodnih gasovoda Severni tok u Baltičkom moru bila tajna operacija koju je naredio američki predsednik Džo Bajden, a sprovela CIA. Američki novinar Herš je dodao i da specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini ne smatra neosnovanom.

IzvorReuters

14 KOMENTARA

  1. I treba sve da vam uradi sto je u njenoj moci pa se vi svadjajte izmadju sebe ko je za to kriv. Treba da vam vrati milo za drago

    • Tacno milo za drago,amerika moze da unistava severni tok arusija nemoze da vrati istom merom.nece biti da je tako .u svakom slucaju uzvratiti istom merom.

  2. Vec je pocela propaganda da ce Rusi da prave sabotaze. To je jezik zapada . Oni ce to uciniti pa makar i na svoju stetu samo da bih optuzili Rusiju.Bas su providni. Misle da ce opet neko poverovati u njine price.

  3. Postovani,vidim da objavite sve ono štoje prodiv Rusa.A štose tiče Rusije i njihovi intetesa to nemože dase objavi.

  4. Upravu su Rusu,kako zaslužiš tako tise vraća.Pidržavam ih da unište vetrenjače za proizvodnju elekro energije.

  5. Rusija bi, kao odgovor sabotaže na tzv. “Severnom toku”, trebala, na identičan način da odgovori zapadnjacima, pre svega udarima po energetici i telekomunikacijama. Oko za oko, zub za zub.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave