NaslovnaNovostiStiže nova tiha podmornica klase Borej opremljena sa 16 nuklearki

Stiže nova tiha podmornica klase Borej opremljena sa 16 nuklearki

U junu 2023. godine ruska mornarica će sprovesti prva ispitivanja najnovije podmornice klase „Borej“. Imperator Aleksandar III porinut je krajem godine. U isto vreme je puštena u rad još jedna podmornica iste klase – Generalissimus Suvorov.

Rusija će nabaviti 12 podmornica klase Borej do kraja 2031. Podmornice Car Aleksandar III i Generalissimus Suvorov su šeste, odnosno sedme u klasi. Očekuje se da će biti pušteni u upotrebu, ukoliko testovi podmornica Car Aleksandar III uspešno prođu u avgustu 2023. godine.

generalissimus suvorov
generalissimus suvorov

Podmornice klase Borej trebalo bi da zamene ruske podmornice tri klase – Delta III, Delta IV i Tajfun. Sve podmornice klase Borej su na nuklearni pogon i proizvedene u ruskom brodogradilištu Sevmaš.

Nedavno je porinuta još jedna ruska podmornica, ali klase Lada. U pitanju je jurišna podmornica i zove se B-587 Veliki Luki.

Šta znamo o Borej Klasi podmornica

K-550 ''ALEKSANDAR NEVSKI'', PROJEKAT 955 ''BOREJ A'', NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
K-550 ”ALEKSANDAR NEVSKI”, PROJEKAT 955 ”BOREJ A”, NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
  • Borej četvrte generacije je bila prva klasa podmornica koje je konstruisala Rusija nakon sovjetskog režima. Trebalo je da zamene stare podmornice Delta III, IV i klase tajfun i da služe ruskim mornaričkim snagama.
  • Dizajnirane od strane Biroa za pomorsku opremu Rubin, izgrađene su u brodogradilištu Sevmaš. Prva podmornica sa balističkim projektilima ove klase bila je Jurij Dolgoruki koja je porinuta 2008. godine. U okviru ovog programa izgrađeno je osam podmornica sa različitim dizajnom trupa.
  • Međutim, one su manje po veličini i zapremini u poređenju sa klasom Tajfun jer imaju deplasman od 24.000 tona i kapacitet posade od 107 članova. Podmornice klase Borej su dugačke 170 m i široke 13 m sa brzinom od 25 čvorova.
  • Pokreću ih nuklearni reaktor OK-650, napredni trup za smanjenje buke i parna turbina AEU. Zanimljivo je da su ovo prve ruske podmornice koje koriste tehnologiju pumpe-mlaznog pogona. Mogu da nose 16 projektila Bulava balističkih raketa i 6 projektila SS-N-15.
  • Podmornice ove klase mogu biti naoružane sa šest ili osam torpednih cevi. Podmornica ima zaštitu od torpeda kroz integraciju šest eksternih cevi specijalne namene od 533 mm REPS-324. Treće naoružanje podmornice takođe uključuje protivpodmorničke/brodske rakete RPK-2 Vijuga.

Na našoj listi najvećih podmornica na svetu klasa Borej zauzima 2. mesto, a u tekstu Lov na  ”Crveni oktobar” – smo se upoznali sa kompletnim istorijatom sovjetskih i ruskih atomskih podmornica.

Šta znamo o RSM-56 Bulava

Ova balistička nuklearna raketa razvijena je kao naoružanje podmornica klase Borej. Reč je o novijem ruskom oružju, koje je primljeno u upotrebu 2018. Jedna raketa košta nešto više od 32 miliona dolara. Raketa je proizvedena 2011. godine i prošla je nekoliko testova pre puštanja u rad. Prvi test je bio već iste godine kada ga je i uspešno porinula vodeća podmornica klase Borej Jurij Dolgorukij.

rsm 56 bulava
rsm 56 bulava

Konvencionalna verzija rakete ima operativni domet do 8.300 km. Međutim, Rusija je počela nadogradnju Bulave i dosegnut je domet od nešto više od 10.000 km. Svaka raketa može da nosi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava što je ekvivalentno 100-150 kilotona MIRV.

Raketa ima prečnik 2 metra i duga 11,5 metara. Teška je skoro 37 tona i pokreće je trostepeni motor čvrstih i tečnih faza. Motor koristi čvrsto i tečno gorivo.

Nestanak Belgorod podmornice

Ruska nuklearna podmornica sa šest nuklearnih torpeda Posejdon “nestala” je sa NATO radara, u oktobru 2022. Pod pojmom „nestala“ misli se da nije bila vidljiva NATO savezničkim snagama ali Moskva vrlo dobro zna gde je.

La repubblica

Podmornica K-329 Belgorod ruske mornarice može da nosi do šest torpeda Posejdon, svi opremljeni nuklearnim bojevim glavama. Ova torpeda mogu izazvati reaktivni cunami. Ova vrsta podmornica ne emituje toplotni talas, što je veliki problem za NATO snage. Njihove podmornice i senzori podešeni su da detektuju toplotni talas.

PrekoTASS

2 KOMENTARA

  1. Koja imena rusi daju svojim ratnim mašinama a pogledajte amerikance i sve vam je jasno ko je sila bila i ostala.Velik je američki kontinent može dosta država da nastane 50-tak možda i više,sve zavisi od Rusije, Kine, Indije, Brazila itd.

  2. Treba ih sve pobiti koji proizvodeuopste oruzije koliko se daje novca na oruziju da je taj novac usmjeriti za ekonomiju kulturu bolji zivot ljudi a ne u ratove u osvajanja

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave