NaslovnaMornaricaAmerička nuklearna podmornica Rhode Island stigla u Mediteran naoružana interkontinentalnim raketama

Američka nuklearna podmornica Rhode Island stigla u Mediteran naoružana interkontinentalnim raketama

Podmornica američke mornarice, klase Ohajo, sa balističkim projektilima USS Rhode Island (SSBN 740) stigla je u Sredozemno more. Prema vojnim ekspertima, ovaj potez je jasna poruka usred rastućih tenzija između Rusije i NATO-a oko Ukrajine. Američka mornarica je potvrdila da je nuklearna podmornica stigla u Gibraltar 1. novembra u planiranu posetu luci.

USS Rhode Island je naoružan sa 24 interkontinentalne rakete Trident II, sposobne da pogode ciljeve na udaljenosti od 18.000 km brzinom od 29.000 km/h. Svaka može da nosi do četrnaest nuklearnih bojevih glava. Podmornica navodno nosi između 150 i 200 atomskih bojevih glava. Može mesecima da plovi pod vodom, a da ga je otkriju.

P-8A Poseidon i E-6B Merkur

Dva aviona američke vojske takođe su danas primećena kako izvode veoma neobične manevre u oblasti Gibraltara, navodi sajt za praćenje aviona Flightradar24. To su bili protivpodmornički avioni P-8A Posejdon i strateški vazdušni komandni avioni E-6B Merkur.

Ruska nuklearna podmornica Severodvinsk

Ruska nuklearna podmornica Severodvinsk takođe je krajem avgusta ušla u Mediteran i primetila ju je italijanska mornarica u Sicilijskom moreuzu.

Njena lokacija trenutno nije poznata. Nema nuklearne bojeve glave, ali je naoružan raketama dugog dometa Kalibar. Takođe se veruje da je opremljena potpuno novim hipersoničnim projektilima Cirkon, protiv kojih nema odbrane. Hiperzvučna raketa Cirkon probno je ispaljena sa podmornice Severodvinsk 2021. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave