NaslovnaOružjeNovo OružjeSAD nemaju odgovor na rusko "oružje sudnjeg dana" nuklearni torpedo Posejdon

SAD nemaju odgovor na rusko “oružje sudnjeg dana” nuklearni torpedo Posejdon

Danas Sjedinjene Američke Države nemaju čime da se suprotstave ruskom „oružju sudnjeg dana“ – nuklearnom torpedu Posejdon, piše japansko izdanje Yahoo News.

Autori članka podsećaju da je Posejdon potpuno autonomni podvodni dron kamikaza, čija je eksplozija sposobna da izazove cunami visine preko 500 metara, što je skoro 2 puta više od Empajer stejt bildinga.

Posejdon

Takođe, ruski torpedo opremljen je nuklearnom pogonom, što čini njegov domet gotovo neograničenim. Prema japanskim autorima, SAD nemaju ništa slično, niti sredstva koja bi mogla da se suprotstave ruskom nuklearnom torpedu.

Posejdon ‘nestao sa radara’

Ruska nuklearna podmornica sa nuklearnim torpedom Posejdon 3. oktobra „nestala“ sa NATO radara. Ovo tvrdi italijanski dnevnik La Republika. Italijanski mediji su informaciju dobili iz NATO izvora. Nestala podmornica je K-329 Belgorod. 

Podmornica može da nosi do šest torpeda Posejdon, svi opremljeni nuklearnim bojevim glavama. Ova vrsta podmornica ne emituje toplotni talas. Ovo je veliki problem za Zapadne snage, jer su njihove podmornice i senzori podešeni da detektuju toplotne talase.

Poseidon

Posejdon (kodno ime Status-6) je interkontinentalni autonomni torpedo na nuklearni pogon. Posejdon je trenutno najveći torpedo na svetu koje je ikada razvila neka zemlja. Dugačak je 24 metra i ima prečnik od 2 metra. Njegova brzina pod vodom je izuzetna – 70 čvorova (130 km/h). Torpedo putuje na dubini od 1 km. Pogon je nuklearni, a bojeva glava koju može da nosi je 2 megatona.

Nuklearna podmornica Belgorod postaje opasno rusko oružje upravo zbog prisustva njenih nuklearnih torpeda „Posejdon“. H. I. Saton piše na svom blogu hisutton.com da je Posejdon namenjen drugom udaru, kao deo nuklearnog odvraćanja Ruske Federacije, a njegove idealne mete su primorski gradovi kao na primer Njujork i Los Anđeles.

„U ovom scenariju, nedostatak zavisnosti od satelita i činjenica da Posejdon bukvalno prolazi ispod protivraketne odbrane čine udar relativno sporom, ali neizbežnom smrću. Najvažnije, ovo je diversifikacija ruskog nuklearnog odvraćanja, a ne zamena za rakete koje se lansiraju sa podmornica“, napisao je Saton.

Belgorod podmornica

Kako smo izvestili 8. jula, ruska mornarica je nabavila najveću podmornicu izgrađenu u poslednjih 40 godina – Belgorod, Oskar II klase. Informaciju je potvrdilo najveće brodograditeljsko preduzeće u Rusiji – Sevmaš.

Belgorod je nuklearna podmornica, a njena izgradnja je počela pre skoro tri godine – 2019. Dužina podmornice je 184 m, a deplasman je 14.700/17.000 tona na površini i 24.000/30.000 tona potopljene. Trenutno nema zvaničnih informacija o njenom dometu, ali prema podacima iz brojnih izvora, maksimalna brzina je 32 čvora (59 km/h)

Glavna namena Belgorod podmornice je da nosi šest nuklearnih bespilotnih podvodnih plovila – nuklearnih torpeda Posejdon. Tokom borbe, Belgorod može da integriše malu nuklearnu podmornicu dizajniranu za duboko morsko ronjenje ispod svoje kobilice. Belgorod takođe impresionira drugim ključnim prednostima – integracijom druge spasilačke podmornice na leđima Belgoroda, kao i sposobnošću da nosi veliki teret, uključujući i nezavisne nuklearne elektrane.

Naoružanje nuklearne podmornice Belgorod je standardno za ovu klasu podmornica – torpeda, krstareće rakete, mine. Najimpresivnije je svakako prisustvo šest nuklearnih torpeda Posejdon.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave