NaslovnaMornaricaDa li amerikanci imaju odgovor na ruske nuklearne podmornice?

Da li amerikanci imaju odgovor na ruske nuklearne podmornice?

Krasnojarsk (K-571), treća iz projekta nuklearnih podmornica klase 885M [Yasen-M, NATO ime: Severodvinsk II-klasa], dizajnirana da poveća nuklearne sposobnosti ruske mornarice, trenutno je u fazi pomorskih testiranja. Podmornica je izgrađena u brodogradilištu Sevmaš u Severodvinsku.

Yasen klasa

Prema informacijama koje je brodogradilište dalo ruskoj novinskoj agenciji TASS, podmornica Krasnojarsk isplovila je u Belo more na prva morska ispitivanja još u junu 2022. Temelj podmornice je postavljen 2014. godine.

Sta kažu Amerikanci?

Ruska podmornica Krasnojarsk, treća u klasi Yasen-M, ima sofisticiranu stelt tehnologiju i može da se takmiči sa svime što američka mornarica ima u vodi. Taj komentar dao je bivši visoki zvaničnik američke mornarice u razgovoru sa Piterom Suciuom za onlajn portal 1945. Piter Suciu je autor iz Mičigena koji daje svoj doprinos u više od četrdeset časopisa, novina, veb-sajtova, a takođe je i pisac za Forbs. Nigde se ne pominje ime bivšeg visokog zvaničnika američke mornarice.

Informacije o sofisticiranoj stelt tehnologiji Krasnojarska i njegovom oružju su još uvek nejasne. Eksperti sa obe strane okeana sugerišu da bi nuklearna podmornica klase Yasen-M mogla da bude naoružana hipersoničnom protivbrodskom raketom 3M22 Cirkon, jednom od poslednjih ponosa u ruskoj raketnoj industriji. Krasnojarsk je opremljen krstarećim raketama za površinski napad, protivbrodskim i protivpodmorničkim raketama.

Ruska podmornica Krasnojarsk često se poredi po medijima sa najnovijom američkom klasom podmornica Virdžinija. Međutim, imaju značajne razlike. Na primer, posada podmornica klase Virdžinija ima nešto više od 130 članova, dok Krasnojarsk ima samo 64.

Krasnojarsk klase Yasen-M

Krasnojarsk pokreće nuklearni reaktor četvrte generacije, što je čini prvom podmornicom na svetu sa ovom vrstom reaktora. To je razlog zašto stručnjaci (uključujući i one iz amerike) tvrde da će podmornica biti prilično tiha i jedva primetna. Reaktor je model KTP-6. Ovaj reaktor karakteriše mnogo lakša cirkulacija vode u odnosu na druge podmornice, što se postiže integracijom primarnog rashladnog toka. Ovaj rashladni tok znači da cirkulacione pumpe [koje su zapravo izvor velike buke] mogu raditi u intervalima. Dakle, kontinuirani rad pumpi nije potreban.

Krasnojarsk se takođe razlikuje od svojih prethodnika po trupu izrađenom iz jednog dela od nisko-magnetnog čelika i sferni sonar [prva ruska podmornica sa takvim sonarom]. Upotreba sfernog sonara naterala je konstruktore da promene dizajn i lokaciju torpednih cevi – one su nagnute, a njihov spoljni otvor nije blizu pramca podmornice, već na krmi.

James Foggo

Admiral Džejms Fogo, bivši vrhovni komandant američkih pomorskih snaga u Evropi, govorio je o kvalitetima podmornica klase Yasen-M. Prema njegovim rečima, ova klasa ruskih podmornica u potpuno nečujnom režimu može da dostigne podvodnu brzinu od oko 28 čvorova. „Podmornice klase Yasen su veoma tihe. To je najvažnija stvar u podmorničkom ratu“, rekao je admiral za emisiju 60 minuta na CBSu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave