NaslovnaIstorija10 najvećih podmornica na svetu

10 najvećih podmornica na svetu

Podmornica postaje popularna u pomorskom ratu tokom perioda Velikog rata. Podmornice na parni pogon korišćene su za čak i u čuvenoj američkoj revoluciji i ratu 1812. između SAD i Britanije.

Najranije podmornice bile su ručno upravljane i izuzetno spore. Međutim tek kada je 1955. porinut prvi USS Nautilus na nuklearni pogon, podmornice postaju izuzetno ubojito sredstvo, sa maksimalnom brzinom od 25 do 35 čvorova.

Danas su podmornice suštinski deo pomorske flote svake ozbiljne zemlje. Deluju kao nuklearno sredstvo odvraćanja i koriste se za operacije osmatranja i patroliranja u teritorijalnim vodama.

U tekstu Lov na  ”Crveni oktobar” – smo se upoznali sa istorijatom sovjetskih i ruskih atomskih podmornica, a u nastavku ovog navodimo 10 najvećih podmornica na svetu, rangiranih prema njihovoj dužini:

  1. Akula Class, Rusija
  • Deset podmornica klase Akula porinula je Rusija 1986. Ove jurišne podmornice sa dvostrukim trupom, nude veću plovnost od drugih zapadnih podmornica. Imaju jedinstveni sistem za detekciju temperaturnih promena. Jurišne podmornice klase Akula mogu koristiti torpeda tipa 53 i tip 65 a naoružane su sa četiri lansirne cevi sa svake strane. Sa dužinom od 110 metara, imaju podvodni deplasman od 13.700 tona.
  • Tiše su od ostalih sovjetskih podmornica i sadrže tajnu spasilačku komoru koja može da primi 90 ljudi. Dok je devet plovila deo ruske Severne i Pacifičke flote, jedna podmornica je iznajmljena Indiji 2012. godine, poznata kao INS Chakra. Iako podmornice Akula mogu da nose 28 krstarećih projektila sa dometom od 3000 kilometara, INS Chakra ima ciljni domet od samo 300 kilometara. Veće rakete se ne mogu izvoziti pošto je Rusija potpisnica MTCR ugovora.
  1. Sierra Klasa, Russia
  • Klasa Sijera se sastoji od četiri jurošne podmornice konstruisane u okviru projekta 945 Barakuda i projekta 945 A Kondor. Izgrađeni tokom perioda hladnog rata, renovirane su 1990-ih i bile su poznate po svom laganom titanijumskom trupu koji im je omogućavao da postignu maksimalnu brzinu od 35 čvorova. Opremljene boljim naoružanjem, bile su duge 112 metara i sa deplasmanom od 10.500 tona.
  • Pokrenuti vodenim reaktorom OK-650, mogli su da dostignu veće podvodne dubine u poređenju sa američkim konkurentima. Podmornice Sijera klase I imali su šest cevi za lansiranje 40 torpeda i protivpodmorničkih projektila. Sijera Klase II je sadržala duplo veći broj cevi, zajedno sa potpuno mehanizovanim sistemom za ponovno punjenje.
  • Međutim, bile su komplikovane za izgradnju i prilično skupe. Sonar MGK-500 Shark Gill je bio njihova jedina slaba tačka, jer dok je još uvek bio aktuelan u Rusiji, precizniji sonari su ugrađivani u američke podmornice tog vremena.
  1. Triomphant Klasa, Francuska
  • Nakon što je 1990-ih povučeno šest podmornica klase Le Redoutable, prva podmornica klase Triomphant porinuta je 1997. Izgrađena su četiri takva plovila koja su idalje aktivni deo francuske pomorske flote. Sa svojom matičnom lukom u Ile Loungeu, Zapadna Bretanja, ove podmornice su dugačke 138 metara, široke 12,5 m i imaju deplasman od 14.335 tona. Imaju podvodnu brzinu od 25 čvorova i prosečnu površinsku brzinu od 17 čvorova. Ova plovila mogu ostati pod vodom devet nedelja.
  • Prve tri podmornice ove klase opremljene su sa 16 balističkih projektila M45 i termonuklearnom bojevom glavom TN-71 sa pet MIRV-ova dometa preko 8000 kilometara. Četvrta podmornica pod nazivom Le Terrible počela je sa radom 2010. godine i sadrži napredni tip projektila M51, koji ima širi domet ciljanja.
  • Prema izveštajima, ova klasa će postepeno biti zamenjena trećom generacijom visokotehnoloških podmornica do 2035. Sonarni sistem za nadolazeću klasu podmornica dizajnira domaća, francuska kompanija Thales.
  1. Yasen/Graney Klasa, Rusija
  • Jasen, takođe poznat kao klasa podmornica Graney, dizajnirao je Malakhit Marine Engineering Bureau, a konstruisao Sevmaš, najveći brodograditelj u Rusiji. Prva podmornica ove klase, Severodvinsk, počela je sa radom 2013. Druge dve, Kazan i Novosibirsk, ušle su u službu 2021. Ove najnovije podmornica sa krstarećim raketama su zasnovane na ranijim dizajnima kao što su klase Akula i Alfa, ali imaju superiorne borbene sposobnosti.
  • Pet podmornica klase Jasen je u izgradnji i biće porinuto do 2029. godine. Navodi se da ova plovila imaju krstareće rakete za lansiranje kopnenih napada. Svaka podmornica Jasen može da nosi 32 krstareće rakete koje se nalaze u deset lansirnih cevi. Prve ruske podmornice koje imaju sferni sonar, dugačke su 140 m i imaju deplasman od 14.000 tona.
  • Podmornice klase Jasen imaju trup izliven od čelika i sisteme automatizacije, eliminišući potrebu za ručnom kontrolom. Posebno dizajniran bezbednosni sistem proverava ispravno funkcionisanje svih osnovnih uređaja.
  • Podmornice imaju dovoljno prostora za 80 ljudi a pokreće ih nuklearni reaktor četvrte generacije. Imaju životni vek od 30 godina bez potrebe za dopunom goriva. Na kraju, ove podmornice imaju sistem za smanjenje buke koji pokreće reaktor KTP-6. Svaka podmornica ima procenjene troškove izgradnje od preko milijardu američkih dolara.
  1. Vanguard Klasa, Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Klasa Vanguard sadrži četiri podmornice sa balističkim projektilima izgrađenih za britansku mornaricu u okviru nuklearnog programa Trident iz 1994. godine. Ova plovila je između 1985. i 1999. godine konstruisala kompanija Vickers Shipbuilding and Engineering, danas BAE grupacija. Njihova matična luka je pomorska baza Njenog Veličanstva Klajd, samo četrdeset kilometara od Glazgova u Škotskoj.
  • Svaki brod može da nosi 192 bojeve glave i sadrži 16 raketnih cevi i nuklearne projektile Trident II D5 sa dometom od 5000 milja. Ima odličan sonarni sistem koji može otkriti brodove udaljene više od pedeset milja. Međutim, Vanguard će 2030-ih preuzeti klasa Dreadnought.
  • Imaju 4 torpedne cevi i opremljene su sa 16 torpeda “Spearfish” sa dometom do 65 kilometara. Imaju tri periskopa opremljena termovizijskim kamerama zajedno sa optičkom tehnologijom i podmorničkim komandnim sistemom posebno razvijenim za ovu klasu podmornica.
  • Pokreće ih Rolls-Roice PWR 2 vodeni reaktor pod pritiskom sa dve parne turbine povezane sa mlaznim pogonskim sistemom pumpe.
  • Duge su 150 metara sa deplasmanom od 16.000 tona i brzinom pod vodom od 25 čvorova. Podmornice klase Vanguard mogu da nose 149 članova posade i najveće su podmornice proizvedene u Britaniji.
  1. Oscar Klasa, Rusija / Projekat 949 A Antej
  • Projekat 949 A Antej pripada klasi podmornica sa krstarećim raketama Oskar koja takođe čini projekat 949 Granit. Trenutno su deo ruske severne flote i prolaze kroz modernizaciju kako bi im se produžio životni vek.
  • U Severodvinsku je izgrađeno 11 takvih podmornica dužine 154 metara i širine 18 metara, za smeštaj naprednih elektronskih sistema i sistema za ublažavanje buke. Imaju veća peraje od svojih prethodnika i propelere sa sedam lopatica.
  • Sadrže dvostruki trup i tajnu kapsulu za evakuaciju koja može da primi 100 ljudi. Karakteristično za ove podmornice je izbočina na njenom gornjem peraju. Podmornice 949 A Antej opremljene su sa 24 rakete SS-N-19 dometa 600 kilometara. Podmornice sadrže deset komora koji se mogu odvojiti jedna od druge u slučaju nezgode. Uz deplasman od 24.000 tona, ova plovila imaju podvodnu brzinu krstarenja od oko 30 čvorova.
  1. Delta Klasa, Russia
  • Delta klasa se sastoji od serije podmornica sa balističkim projektilima koje su činile kamen temeljac ruske podmorničke flote 1970-ih. Sastojala se od četiri podklase i to Delta I, II, III i IV koje su bile dugačke 167 m i široke 12,5 m.
  • Podmornice Delta I nosile su 12 projektila i patrolirali su Norveškim morem i Barencovim morem. Da bi poboljšali njihovu preciznost, bili su opremljeni Tobol-B i ciklon-B navigacionim sistemom. Konstruisano je oko 18 podmornica ove klase pod nazivom projekta 667B Murena. Međutim, sva plovila ove klase su povučena iz upotrebe do 1998. godine i rashodovana do 2005. godine.
  • Delta II je bila rafinirana verzija gore pomenute klase podmornica. Bio je produžen za 16 m i nosio je 16 projektila, imao je sistem za poništavanje buke i četiri dodatna lansera raketa. Sve četiri podmornice Delta II su povučene iz upotrebe do 1999. godine.
  • Podmornice Delta III bile su sa dvostrukim trupom i sposobne da istovremeno gađaju različite ciljeve u rasponu od 7000 do 8000 kilometara. Podmornice Delta IV izgrađene između 1981. i 1993. još uvek su u funkciji i deo su ruske severne flote. Njihove palube imaju akustični premaz i sistem za lansiranje D-9RM.
  1. Ohio Klasa, Sjedinjene Američke Države
  • Treće po veličini na svetu, podmornice klase Ohajo, puštene su u rad za američku mornaricu između 1977. i 1998. Svaka podmornica klase Ohajo je opremljena sa 24 projektila Trident II i dometom od oko 12.000 kilometara. Dakle, imaju veći kapacitet nosivosti raketa od ruskih podmornica klase Tajfun i Borej. Imaju deplasman od 18.750 tona, četiri palube, prostor za smeštaj 90 članova posade, sistem sonara Lockhead Martin, reaktor vode pod pritiskom i dve turbine.
  • Svih osamnaest podmornica opremljeno je sa osam lansera, četiri torpedne cevi od 533 milimetra i digitalnim sistemom za upravljanje vatrom mk118. One nose više od 50% termonuklearnog oružja u vlasništvu SAD. Domet torpeda je do pedeset kilometara sa dubinom od 3000 stopa.
  • Ove podmornice na nuklearni pogon imaju životni vek od 40 godina i biće zamenjene novorazvijenom klasom Kolumbija do kraja ove decenije.
  1. Borei Klasa, Rusija / Projekat 955 Borej
  • Borej četvrte generacije je bila prva klasa podmornica koje je konstruisala Rusija nakon sovjetskog režima. Trebalo je da zamene stare podmornice Delta III, IV i klase tajfun i da služe ruskim mornaričkim snagama.
  • Dizajnirane od strane Biroa za pomorsku opremu Rubin, izgrađene su u brodogradilištu Sevmaš. Prva podmornica sa balističkim projektilima ove klase bila je Jurij Dolgoruki koja je porinuta 2008. godine. U okviru ovog programa izgrađeno je osam podmornica sa različitim dizajnom trupa.
  • Međutim, one su manje po veličini i zapremini u poređenju sa klasom Tajfun jer imaju deplasman od 24.000 tona i kapacitet posade od 107 članova. Podmornice klase Borej su dugačke 170 m i široke 13 m sa brzinom od 25 čvorova.
  • Pokreću ih nuklearni reaktor OK-650, napredni trup za smanjenje buke i parna turbina AEU. Zanimljivo je da su ovo prve ruske podmornice koje koriste tehnologiju pumpe-mlaznog pogona. Mogu da nose 16 projektila Bulava-SLBM i 6 projektila SS-N-15.
  1. Typhoon Klasa, Rusija / Projekat 941 Klasa Akula
  • Ove nuklearne divove izgradio je Sovjetski Savez 1960-ih i 70-ih godina za suočavanje sa SAD i njihovim saveznicima u hladnom ratu. Veći od tri fudbalska terena zajedno, bili su opterećeni izvanrednim karakteristikama kao što su bazeni, saune i golf tereni. Podmornice klase Tajfun bile su 180 metara dugačke, 76 m u široke i dostizale su visinu od 38 m sa deplasmanom od preko 48.000 tona.
  • Imale su 20 ogromnih interkontinentalnih balističkih projektila R-39 ‘Rif’, takođe popularno poznatih kao SS-N-20 Sturgeon. Ovo moćno oružje bilo je dugačko 16,1 metar i široko 2,4 metara. Označene kao najveće podmornice ikada napravljene, takođe su bile napunjene projektilima RSM-52 i efikasnim magneto hidrostatskim pogonskim sistemom za pokretanje tihog, ali moćnog napada na svoje neprijatelje.
  • Imali su višetrupni dizajn i devetnaest odeljaka sa zasebnom kontrolnom sobom, blizu opreme za lansiranje raketa i projektovani su u Severodvinskom brodogradilištu za prelazak ledenih voda Arktika. Otuda su imali mehanizam za razbijanje leda, snažno krmeno peraje i sistem koji se uvlači. Ove ratne mašine plovile su površinskom brzinom od 12 čvorova i imale su maksimalnu brzinu od 25 čvorova pod vodom.
  • Dmitrij Donskoj ili TK-208 je bila prva podmornica klase tajfun koja je ušla u službu početkom 1980-ih. Danas je to jedina podmornica koja je ostala u funkciji jer je ostalih pet uklonjeno iz upotrebe. Donski je pretvoren u laboratoriju i poligon za najnovije pomorske tehnologije i ruske rakete.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave