NaslovnaNovostiZašto Kijev insistira na Bahmutu, rizikujući čak i odnose sa Belom kućom?

Zašto Kijev insistira na Bahmutu, rizikujući čak i odnose sa Belom kućom?

Ukrajinski predsednik Zelenski sazvao je još jedan sastanak Štaba vrhovne komande. Sastanku su, između ostalih, prisustvovali načelnik GRU Ministarstva odbrane Kirilo Budanov, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valeri Zalužnij, premijer Denis Šmihal, sekretar Saveta bezbednosti Oleksi Danilov, šef predsedničke kancelarije, neizostavni Andri Jermak, komandanti operativno-strateških grupa trupa, šefovi agencija za sprovođenje zakona.

ukrajinski vojnici na frontu
ukrajinski vojnici na frontu

Komandant armije Valeri Zalužni i komandanti operativnih i strateških grupa izvestili su o trenutnoj situaciji na frontu.

„Nakon uzimanja u obzir napretka odbrambene operacije u pravcu Bahmuta, svi članovi Generalštaba izrazili su zajednički stav o daljem održavanju i odbrani grada Bahmuta“, navodi se u saopštenju Kancelarije ukrajinskog predsedništva, citira Ukrajinska Pravda.

Tokom sastanka analizirano je i snabdevanje jedinica odbrambenih snaga na liniji fronta oružjem i municijom. Razgovarano je o stopama i obimu prijema opreme i naoružanja od ukrajinskih partnera i njihovoj distribuciji vojnim grupama.

Kako ukrajinci vide situaciju u Bahmutu?

Dan ranije, komandant Kopnene vojske, general Sirski, rekao je da je situacija u Bahmutu i ​​dalje teška, a Vagnerovi borci pokušavaju da prodru u centar grada.

Mora se reći da su prošle nedelje Rusi uspeli da zauzmu istočni deo Bahmuta, ali prema izveštajima američkih službi poput ISW, snage Moskve su iscrpljene i ne mogu da nastave napredovanje.

Bahmut je video neke od najtežih borbi od početka ruske invazije na Ukrajinu. Postoje izveštaji o velikim žrtvama na obe strane.

Čini se da je odluka Kijeva da se ne povuče iz Bahmuta izazvala nezadovoljstvo Bajdenove administracije, navodi se u izveštaju Politiko.

bahmut
bahmut

Vašington veruje da ukrajinske snage gube previše vojnika i municije u Bahmutu, bici koja bi mogla da utiče na njihovu sposobnost da pokrenu veliku kontraofanzivu na proleće.

Kijev ima svoje argumente i kaže: “Svaki dan odbrane grada nam omogućava da dobijemo vreme da pripremimo rezerve i pripremimo se za buduće ofanzivne operacije. Neprijatelj gubi najspremniji i najsposobniji deo svoje vojske – Vagnerove jurišne trupe“, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine.

„Ovo dokazuje značajnu ulogu Bahmuta u opštem sistemu odbrane naše grupe. Hiljade neprijatelja koji su poginuli pri jurišanju na grad su eksplicitna potvrda toga“, naglasio je Sirski.

Oleksandr Sirski je izjavio je da se značaj nastavka odbrane Bahmuta u Donjeckoj oblasti samo povećava.

„Male pukotine“ u odnosima Vašington-Kijev

Međutim, čini se da odnos sa Vašingtonom počinje da škripi. Politiko citira brojne američke zvaničnike koji govore o izvesnoj iritaciji koja počinje da se oseća među američkim partnerima, usred nekih „curenja” sa ukrajinske strane.

Zaista, pored razlika u pristupu u vezi sa Bahmutom, Amerikance uznemirava i netransparentnost Ukrajine u pogledu akcija koje se preduzimaju van fronta.

Primeri su atentat na Dariju Duginu u Moskvi ili sabotaža Severnog toka (američke obaveštajne službe idalje tvrde da je „proukrajinska grupa“ odgovorna za uništavanje gasovoda).

Džo Bajden

Takođe, napad na Kerčki most, kao i napadi na poluostrvo Krim (za koje Kijev podseća da su deo njegove teritorije) navodno su iznenadili američke zvaničnike.

„Vidim male pukotine, ali one su postojale sa tačkama neslaganja i različitim mišljenjima između SAD i Ukrajine čak i pre velike invazije u februaru“, kaže Šelbi Magid, zamenik direktora Evroazijskog centra Atlantskog saveta.

PrekoUPravda

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave