NaslovnaNovostiKijev se nada kontranapadu u Bahmutu dok Vagner jedinice stežu obruč

Kijev se nada kontranapadu u Bahmutu dok Vagner jedinice stežu obruč

Ruske trupe vojno održavaju inicijativu u skoro svim sektorima fronta Donbas. U međuvremenu se nastavljaju pozicione borbe u oblastima Hersona i Zaporožja. Ruski borci potiskuju ukrajinske trupe na periferiji Ugledara, u Marinki i Avdejevki zapadno od Donjecka, kao i na severnim linijama fronta u regionu Svatovo-Kremennaja.

Bahmut idalje ostaje najteže bojno polje za ukrajinsku vojsku.

Poslednjih dana, Vagnerovi glavni napori bili su usmereni na napredovanje severno od centra grada. Borbe su u toku na severnoj periferiji Hromova, gde ukrajinske jedinice žestoko brane poslednji put koji je koristila ukrajinska grupacija u Bahmutu. Ruska kontrola Hromova označiće potpuno zatvaranje zamke.

Vagnerovi borci proširuju kontrolu u oblastima zapadno od grada, čime će se obezbediti opkoljavanje ukrajinske grupacije u Bahmutu. Borbe su takođe u toku na periferiji grada Bogdanovke.

Ruske snage tek treba da uđu u naselje. U međuvremenu, bitka za grad Orehovo-Vasiljevka izbila je nakon što su Vagnerove snage probile ukrajinsku odbranu u toj oblasti. Dominantni visovi u blizini grada navodno su bili pod ruskom kontrolom. Istovremeno, ruske snage vode borbu na periferiji Zaliznjanskog.

Osim toga, jedinice Vagnera se približavaju poslednjem putu za Bahmut iz južnog pravca. Na jugozapadnoj periferiji, ruske snage su preuzele kontrolu nad nekim delovima puta za Konstantinovku. Selo Krasnoe ostaje pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinska komanda pokušava da izvrši kontranapad prebacivanjem dodatnih rezervi u to područje. Velika ukrajinska grupa je navodno koncentrisana u Časovom Jaru, verovatno se spremajući za veliki kontranapad. Možda ima za cilj da potisne ruske trupe sa najmanje jednog boka oko Bahmuta i spreči Vagnerove snage da operativno opkole grad.

U samom gradu, nakon što su Vagnerovi borci preuzeli kontrolu nad svim oblastima na istočnoj obali reke Bahmutke, prešli su reku i pokrenuli bitke u centralnom delu grada.

U severnom delu Bahmuta jurišne jedinice Vagner su već pokrenule operaciju čišćenja na teritoriji Artemovskog metaloprerađivačkog kombinata (AZOM). Fabrika ima veliku teritoriju i podzemne komunalije, gde su borbe već u toku.

vojnici 22vagnera22 preuzeli kontrolu nad preduzecem 22vostokmas22 u bahmutu
vojnici vagnera preuzeli kontrolu nad preduzecem vostokmas u bahmutu

Postoje neki taktički napredak Vagnerovih boraca u južnim delovima grada. Približavaju se jugozapadnim četvrtima. Ruševine spomenika Mig-5 koji se nalazi u ulici Čajkovki i dalje su pod kontrolom Ukrajine.

Uveče 14. marta, šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin je takođe tvrdio da su Vagnerovi borci zauzeli vojne položaje u neposrednoj blizini upravne zgrade Bahmuta. Zgrada gradske uprave nalazi se u ulici Svobodi u centru grada.

Putevi koji vode ka Bahmutu preko Krasnoja i Hromova su pod stalnom ruskom artiljerijskom vatrom. Na periferiji Ivanovske traju sukobi duž puta. Prema preliminarnim izveštajima, put su ponovo presekle jedinice Vagnera u nekim oblastima. Do sada su ukrajinski pokušaji kontranapada u toj oblasti propali.

Zapadno od Bahmuta, ruske snage proširuju zonu svoje kontrole. Borbe su u toku u selima Orehovo-Vasilevka i Zaliznjanski.

Ukrajinska vojska se nalazi u kritičnoj situaciji i nastavlja pokušaje da spase najobučenije jedinice, evakuišući se iz grada.

Međutim, na javnom terenu, medijima i internetu Kijev ne odustaje od ideje o kontranapadu u oblasti skoro pa potpuno opkoljenog Bahmuta.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave