NaslovnaNovostiBritanija: Rusija uklonila radar sa MiG-31 i koristila A-50 AWACS za udar...

Britanija: Rusija uklonila radar sa MiG-31 i koristila A-50 AWACS za udar na Ukrajinu

Nekoliko dana nakon što je ruski avion za rano upozorenje A-50 Beriev (NATO ime Mainstay) bio na neznatnom udaru drona, sledi nam novi niz tvrdnji u vezi sa spornim napadom, koji je možda zadao udarac Rusiji, iznet je u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe.

Dana 26. februara, beloruska partizanska grupa BIPOL, udružena sa Ukrajinom, preuzela je odgovornost za napad na vazdušnu bazu Mačulišči koja se nalazi južno od Minska.

BYPOL “napad”

„Jedan od devet AWACS-a ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u vrednosti od 330 miliona dolara (je oštećen)“, navodi se u saopštenju koje se pripisuje grupi.

Nakon incidenta, satelitski snimci sugerišu da je letelica ostala neoštećena. U to vreme, oruzjeonline.com je izvestio da, iako avion nije drastično nastradao, izgleda da su blago oštećeni maska i delovi desnog krila.

Nekoliko dana kasnije, na video snimku koji je BYPOL objavio 2. marta, na kraju je viđen dron kako se približava A-50U parkiranom u vazduhoplovnoj bazi. Duži video je takođe postavljen na Jutjub kasnije tog dana, na kome se vidi kako se dron podiže nakon sletanja na A-50U.

Međutim, novo obaveštajno “otkriće” koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva nastoji da razjasni razlog navodnog napada dronom, koji je i dalje pod istragom.

U njhovoj proceni je navedeno da je A-50 Mainstay „gotovo sigurno napadnut malim vazdušnim sistemom bez posade“. Ova tvrdnja je u skladu sa dokazima koje su prikupile beloruske bezbednosne agencije, koje su pronašle torbu sa kontrolnim tablama za dron.

Izveštaj britanske obaveštajne službe spekuliše da je Mainstay sada možda poslat na popravku u Taganrogu u Rusiji. Dalje se navodi da je tranzitni let obavljen na nižoj visini od uobičajene, najverovatnije zbog oštećenja kabine.

Najnovije ažuriranje britanske obaveštajne službe tvrdi: „Realna je mogućnost da će zajednička rusko-beloruska vazdušna aktivnost sada biti prinuđena da se oslanja na kopnenu kontrolu i pratnju lovaca dok ne bude raspoređen novi A-50.”

Najintrigantniji deo izveštaja britanske obaveštajne službe je tvrdnja da je A-50 Mainstay verovatno korišćen za obezbeđivanje podataka avionu MiG-31K Foxhound opremljenom za lansiranje balističke rakete Kh-47M2 Kindžal.

Izveštaj britanske obaveštajne službe tvrdi da je ugrađeni radar Foxhounda uklonjen tokom modifikacije kako bi se balansirao okvir aviona, ostavljajući pilote zavisnim od spoljnih izvora svesti o situaciji, kao što je A-50.

mig 31 nosi kindzal 1
mig 31 nosi kindzal

Oruzjeonline je pisao već o upravo britanskim izveštajima da su najmanje tri lovca MiG-31 stacionirana u Belorusiji. Dolazak ovih aviona sposobnih da ispaljuju hipersonične rakete iz Belorusije krajem prošle godine izazvao je zabrinutost u Ukrajini.

Britanski najnoviji izveštaj i „otkriće“ dolazi nakon što je ruska vojska izvela masivan raketni napad na Ukrajinu. Ruska vojska je koristila 81 raketu nekoliko različitih tipova, uključujući hipersonične rakete Kinžal, za gađanje strateških ciljeva unutar Ukrajine. Procenat oborenih je iznenađujuće bio mali sobzirom na bezrezervnu pomoć Zapada.

8 KOMENTARA

  1. E pametni ste pa sta emu radar kad dobija sve info. Od a50 I to 10 puta vece info. Nego stoje on mogo tose sve podesi na zemlju on samo ode na zada u visinu mjesto i ispali raketu tojest aktivira, obicna platforma za oruzije mig 31k. Kakvi radari bakra i njegovi radari veze nemaju sa kindja. Rade stvar stosu neki radili 90god. Kao niko nema hipers. Raketu sem rusi a postoje od 70god usa i sssr.

  2. Obična primitivna propaganda.Avion bez nišanskog i osmatračkog radara?Čist bezobrazluk.Namjenjeno debilima.Pa pomoću čega da leti ili ispaljuje rakete v/v?Ali zapadni čitalac će ovu vest lagano da proguta

  3. Englezi su uz Armere najgora nacija .Zadojeni vjekovnom kolonijalnijnom politikom,zavadi pa vladaj pojavljuju se u svakoj svetskoj krizi kao smutljivci,lažovi spremni na sve samo da se odnosi medju narodima učinre još komplikovanijim i napetim.

  4. Ma nemate poima sta govorite samo ste prepuni mrznjom i izmisljate i govorite nesto sto nema nikakve veze sa istinom. 90% sto zapad izjavi je cista laz i propaganda koja se dokazala dosada. Zapad koi je ucio neprestano druge zemnje na demokratiju videlismo koliko su demokratske. Uzmimo samo Ukrainu sta je zapad uradio opiziciju je unistio,medie takodje pa cak i zaplasili celu zemnju unistavajuci opoziciske medie sa zoljom u red belog dana,zatvarati i ubijati one opoziciske ugledne gradjane i svako ko je protiv tu silom nametnutu marionetsku vlas u Ukrainu. Palili zive ljude,prebijali,ubijali,otpustali sa posla,zabranjivali im da govore jedini jezik koi govore od kad postoje i raznorazne turture i nijednim medijama nije bilo dozvoljeno da govore bilo sta o tim desavanja,a kamoli da snime i prikazu to u javnos,dokle je taj zapad dosao samo,to je zaista mnogo veci i ozbiljan problem tim zemnjama u koje takvi ljudi odluciju o buducnos tog naroda.

    • Tačno je u Vašem navodi,samo treba dati ultimatum Amerima 30 dana da poprave svojuDEMOKRATIJU ili ALELUJA ZA UKRAINUI KVARNE AMERE.U AMERIKU je imigriralo samo 4 posto poštenih duša a ostalo je sumnjivog morala i kriminala.

  5. Sve ovo navedeno od strane prevaranta belosvetskh iz Britanije je pod velikim znakom pitanja što se tačnosti tiče!Tačno i nepobitno je da je G-din Kinžal odradio svoj deo posla do perfekcije/savršenstva!Slava Rusiji-RF.🇷🇺❤🇷🇺.

  6. Kakve gluposti britana , kao po obicaju mutljivci , lazovi akter drona je uhapsen ukros sa laznim ruskim pasosem, I sve prizno

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave