NaslovnaNovostiRusija poslala Kindžale Ukrajini kao odmazdu za teroristički napad u Brjanskoj oblasti

Rusija poslala Kindžale Ukrajini kao odmazdu za teroristički napad u Brjanskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Rusije izvele intenzivni napad na vojne objekte u Ukrajini, kao odgovor na terorističke akcije koje je Kijev organizovao Brjanjskoj oblasti, koja je pogranična oblast Rusije.

“Vazdušno, morsko i kopneno naoružanje, velikog dometa, uključujući hipersonični raketni sistemi ‘kindžal’, pogodili su ključne elemente ukrajinske vojne infrastrukture, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, kao i energetske objekte koji ih napajaju”, saopštilo je to ministarstvo.

lokacije raketnih udara
lokacije raketnih udara

Cilj odmazde je postignut, svi naznačeni objekti ukrajinske vojne infrastrukture su pogođeni, zaključuje rusko ministarstvo na čijem čelu je Sergej Šojgu. 

Ministarstvo je pojasnilo da su raketni udari uspeli da unište bazu neprijateljskih jurišnih dronova, poremete prebacivanje rezervi Oružanih snaga Ukrajine i železnički transport stranog naoružanja, kao i da onesposobe proizvodne pogone za popravku vojne opreme i proizvodnju, preneo je Sputnjik.

Lansirana je ukupno 81 raketa:

  • 28 X-101 / X-555
  • 20 Kalibar
  • 6 X-22
  • 6 X-47 Kindžal
  • 8 kontrolisanih X-31P i 6 X-59;
  • 13 S-300
  • 8 lansiranih Geran drona

Napad u Brjanskoj oblasti

Podsetimo, rano ujutru 2. marta, grupa ukrajinskih diverzanata prešla je rusku granicu u Klimovskom okrugu u Brjanskoj oblasti. Ukrajinski teroristi granatirali su civilni automobil u blizini sela Sušani.

U napadu je ubijen muškarac koji je ujutro vozio decu u školu. Ranjeno je 10-godišnje dete. Lokalne vlasti su demantovale preliminarne izveštaje da je dete umrlo.

Kindžal

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (Х-47М2). Najpoznatija kombinacija sistema je MiG-31 naoružani hipersoničnim raketama 9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9К720.

Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31 (Foxhound).

„MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka“, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka. 

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

„Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara“, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

„Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini“, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja je isporučena vojsci 2022. godine.

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad. Od početka rata, MiG-31 naoružani Kh-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave