NaslovnaAvijacijaBritanija: Rusija se ne krije, MIG-31 i Kindžal raspoređeni u Belorusiji

Britanija: Rusija se ne krije, MIG-31 i Kindžal raspoređeni u Belorusiji

Rusija se više ne krije i pokazuje potpunu spremnost. Takođe otvoreno vidimo da je Moskva spremna da odgovori u slučaju prelaska crvene linije za rat punih razmera. Slični zaključci proizlaze iz fotografija koje je danas objavilo Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Koristeći svoj zvanični nalog na Tviteru, britansko Ministarstvo odbrane obljavljuje svakodnevno obaveštajne podatke. Danas pokazuju da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Belorusiji parkirale dva supersonična presretača MiG-31. tj. kako kažu “Rusija već otvoreno pokazuje vojnu opremu blizu granica EU”.

Iako ranije parkiranje MiG-31 u Belorusiji nije privlačilo pažnju, sada je situacija zabrinjavajuća. Britanska vojska kaže da se na fotografijama vidi veliki kanister koji se nalazi u blizini unutar zaštitne zemljane berme. Velika Britanija tvrdi da je reč o kontejnerima koji prevoze vazdušnu balističku raketu AS-24 KILLJOY poznatiju pod ruskim imenom Kindžal. Kh-47M2 Kindžal je nuklearna hipersonična balistička raketa vazduh-zemlja.

MiG-31 i Kindžal

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. Sa ove lokacije vazdušno-balistička raketa može da pogodi bilo koji aerodrom u Evropi, kao i bazu Ramštajn u Nemačkoj. Rusija ne samo da se ne krije već navodi Zapad da to primeti.

MIG-31 nosi Kindžl

oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila slične akcije. Od početka rata, MiG-31 naoružani Kh-47M2 Kinžalima više puta su otvoreno primećeni kako lete iznad ukrajinskih gradova tokom dana. Poslednji put to se desilo iznad Minska sredinom oktobra kada je čak šest MiG-ova 31 naoružanih upravo ovom balističkom raketom demonstrativno ostavljeno da se uoči.

Rusija zna da će zapadni sateliti vrlo dobro ispratiti takve akcije, a to i jeste cilj. Slanje upozorenja je najčešće tumačeno značenje ovakvih akcija.

Zašto je ovo raspoređivanje toliko važno?

Od početka rata do sada, ova konfiguracija [Mig-31 + balistička raketa] nikada nije napuštala rusku teritoriju. Realno, Rusija može da nanese ozbiljnu štetu evropskim ciljevima čak i ako lansira raketu iz MiG-31 dok se nalazi u vazdušnom prostoru Ruske Federacije.

Raspoređivanje MiG-ova 31 u Belorusiji ima za cilj da pošalje poruku više Britaniji nego Evropi. Iz Belorusije ova balistička raketa stiže do Velike Britanije. Upravo je to i nagovestilo Ministarstvo odbrane Velike Britanije u jednom od svojih tvitova.

Crvena linija

Rusija verovatno veruje da su napad na ruske brodove pre nekoliko dana izvršili britanski dronovi. Kiša projektila koje je Rusija zasula na Ukrajinu sredinom i krajem oktobra je odgovor upravo na to. Prvi raketni napad bio je odgovor na bombardovanje Krimskog mosta, a drugi raketni napad 30. oktobra bio je odgovor na britanske dronove koji su pogodili ruske brodove, tvrdi EurAsia Times.

Pit