NaslovnaNovostiSAD razmatra naoružavanja ukrajinskih lovaca MiG-29 i Su-27 raketama AIM-120

SAD razmatra naoružavanja ukrajinskih lovaca MiG-29 i Su-27 raketama AIM-120

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine već duže vreme koristi antiradarske rakete AGM-88 HARM sa svojih preostalih sovjetskih lovaca, a nedavno je Pentagon potvrdio uspešnu upotrebu JDAM-ER od strane ukrajinaca. Sada američka vojska želi da shvati da li će biti moguće integrisati zapadne rakete vazduh-vazduh na sovjetske lovce, prenosi Politiko.

Američko onlajn izdanje ”Politiko” u članku Lare Seligman ”Amerikanci montiraju zapadne rakete vazduh-vazduh na ukrajinske MiG avione”, izveštava da SAD razmatraju mogućnost da naoružaju MiG-29 i Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva savremenim raketama vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM srednjeg i dugog dometa sa aktivnim radarskim navođenjem.

Američka vojska istražuje mogućnost integracije modernih zapadnih raketa vazduh-vazduh sa ukrajinskim borbenim avionima iz sovjetske ere u poslednjem pokušaju da opremi starije platforme novim mogućnostima uoči očekivanog ”krvavog” proleća.

Prema dvojici zvaničnika američkog Ministarstva odbrane, zvaničnici razmatraju da li bi rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa AIM-120 AMRAAM, dizajnirane da budu lansirane sa zapadnih lovaca, kao što je američki F-16, mogle da se ugrade na postojeće ukrajinske aparate MiG.

Ako ova zamisao uspe, onda će po prvi put Sjedinjene Države moći da obezbede ukrajinskoj avijaciji mogućnost lansiranja (modernih zapadnih) raketa vazduh-vazduh koje Ukrajina od ranije poseduje (znači, rakete AMRRAM koje se isporučuju kao protivvazdušne rakete za NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane).

Međutim, kako kažu izvori publikacije, neće biti lako integrisati raketu AIM-120 u sovjetski avion – a pitanje nije samo fizička integracija, već i to da raketa može da prima podatke sa radara aviona.

Glavni problem je što su američki i sovjetski sistemi toliko različiti da rakete i avioni ne mogu da komuniciraju jedni sa drugima. Kako je primetio jedan od predstavnika Pentagona, vojska trenutno aktivno radi na tom pitanju.

„Kako montirate ovu stvar? Možete li da naterate svu elektroniku u avionu da razgovara sa ovom stvari koja nije bila namenjena za lansiranje?“ rekao je jedan od zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

Kako prenosi Politico, portparol Ministarstva odbrane odbio je da komentariše napore zbog operativne bezbednosti.

aim 120
aim 120

„Mi smo u redovnom kontaktu sa ukrajinskim liderima i nastavićemo da se blisko konsultujemo sa Ukrajinom o njihovim potrebama za bezbednosnom pomoći – i kratkoročnim i dugoročnim“, rekao je potpukovnik Garon Garn.

„Naš fokus će i dalje biti na tome da Ukrajini pružimo stvarnu borbenu sposobnost kako bismo joj omogućili da brani svoju zemlju, ali iz operativnih bezbednosnih razloga, nećemo razgovarati o tome koje inicijative možemo ili ne možemo preduzimamo u ovim naporima.

7 KOMENTARA

  1. Ономад корона, направили, експериментисали вакцинама, нису фармацеутске куће плаћале добровољцима да им убризгају то што стоји у шприцу и плаћају им за то, него фармацеутима плаћали да врше експерименте на никад већем броју ” добровољаца”. Разлика између ракета и вакцина отприлике нема. “Добровољци” или седе у овом случају иза палице у авиону, за разлику од веома широке популације са заврнутим рукавима спремни да их шприцају. Ове прве може да груне руска ракета и да можда заврше овоземаљско битисање, а за ове друге, видеће се. Јенкији су увек ту негде, спремни и вољно да други умру за њих

  2. Prosto nemoguće je uvezati radar sa MIG i SU aviona na američke rakete. Ovoje je pamflet da ukraincima dignu moral nažalos da još vše ginu a od toga nema ništa možda za 100 godina to će da urade. Šta je babi milo to joj i snilo.

  3. Mogu misliti u kom stanju su ti avioni. Pre vise od 20god nasi bili polu rashodovani, a nisu leteli i odrzavani samo par godina. Poletali bez ispravnih radara i drugih sistema, direkt u smrt. Ukri ce jos gore da se provedu, jer su kauboji rekli da ruje nemaju municije, pa ovi mogu komotno do Moskve, a i dalje.

  4. Najbolje da Amerika i Evropa odmah napadnu Rusiju svim što imaju, pa da se Rusi razbeže ko uspe, a ostale u koncentracione logore i spaliti! Onda mogu besplatno da poseku šume, za koje su kazali da u Rusiji ima previše, a njima treba za nameštaj, i da besplatno eksploatišu naftu, gas ugalj, i sve ostalo što im treba, a treba im sve! Usput poput Hitlera, gaziti tenkovima sela i gradove i isprobavati svo moderno naouružanje koje poseduju, uz evidenciju koje uspeva najviše da poruši i najviše Rusa da ubije svojim dejstvom! U tome će im sa svojim liderom na čelu, svesrdno pomoći Ukrajinci, jer su već izvežbani u Dombasu!

  5. i sta ti mi pare u djep i niko nece biti miran sa tim parama svi koji su zeli za rat nestaju negde u sancu ili u kanalu nije sve u parama

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave