NaslovnaNovostiPrvi put za 30 godina, ruski ratni brodovi zaplovili sa taktičkim nuklearnim...

Prvi put za 30 godina, ruski ratni brodovi zaplovili sa taktičkim nuklearnim projektilima

Ratni brodovi ruske Severne flote počeli su da plove sa taktičkim nuklearnim oružjem na brodu prvi put posle 30 godina, navodi se u izveštaju norveške obaveštajne službe koji je 13. februara objavila.

U norveškom dokumentu se tvrdi da su tokom sovjetske ere ratni brodovi Severne flote često koristili taktičko nuklearno oružje na moru, ali takvi incidenti nisu prijavljeni od kraja Hladnog rata.

Značaj nuklearnog oružja za Rusiju se, kako se izveštava, dramatično povećao od početka specijalne operacije Moskve u Ukrajini, dodaje se u obaveštajnom izveštaju.

U svojoj proceni, norveški obaveštajci su primetili da su podmornice i površinski brodovi Severne flote opremljeni „centralnim delom nuklearnog kapaciteta“, te da taktičko nuklearno oružje predstavlja ozbiljnu pretnju u nekoliko operativnih scenarija u koje mogu biti uključene zemlje NATO-a.

U izveštaju norveške obaveštajne službe se takođe navodi da su ruski strateški bombarderi premešteni iz baze Engels u Saratovu nakon što su ih ukrajinski dronovi gađali.

Izveštaj Kongresu SAD iz 2022 godine o ruskoj nuklearnoj doktrini i modernizaciji naoružanja potvrdio je razvoj nekoliko novih sistema za isporuku kratkog dometa koji mogu da nose taktičke nuklearne bojeve glave.

ministar odbrane sergej sojgu pored podmornice knjaz vladimir u gadzijevu 2021 godine
Ministar odbrane Sergej Šojgu pored podmornice Knjaz Vladimir u Gadžijevu 2021 godine

Navodi se da nikada nije potvrđeno da su nuklearni sistemi krstarećih raketa poput Kalibra, Cirkona i drugog pomorskog naoružanja raspoređeni na moru sa nuklearnim oružjem.

Podsetimo, podmornice, koje su ključne za odbranu Rusije, imaju svoju značajnu evropsku bazu u Gadžijevu, samo 100 kilometara istočno od granice sa Norveškom članicom NATO-a.

Vladimir Putin je izjavio u decembru da ruski nuklearni arsenal služi kao odvraćanje za odbranu nacije. On je naglasio da je Moskva svesna odgovornosti posedovanja nuklearnog oružja i da neće „mahati njime”.

Prema rečima šefa obaveštajne službe Stensonesa, ukrajinski sukob ne ugrožava važne aspekte vojnog potencijala Rusije. Ovo se odnosi na strateške trupe stacionirane na Kolu, gde se uglavnom nije promenila sposobnost za dalekometnu protivvazdušnu odbranu, elektronsko ratovanje, podmornice i pomorska plovila.

Stensønes je dodao da će nuklearno oružje svakako imati prednost nad konvencionalnim odvraćanjem u regionalnoj odbrani Rusije.

Prekofas.org

7 KOMENTARA

  1. Istina.hrvati proterali kompletan srpski narod i celi zapadni svet video kolone izbeglica i nikom ništa.
    Normalnom dovoljno ali koliko vidim sad će taj isti zapad platiti za sve jer se zaigrao a Rusija nije Srbija ,Libija,Irak i slično.

  2. Koje ste vi paljevine, neverovatno.
    Iako sami znate da nam rusi nisu prijatelji niti nas ikad ikako pomogli,vi i dalje promovisete i podrzavate ubijanje civila,starih bolesnih i dece.
    Verovatno biste i sami to isto radili sa vasom “bracom”….mesto vam je u nekoj zatvorenoj psihijatrijskoj klinici,jer ste definitivno bolesni.

    • A ko nam je to prijatelj,Nemci možda,koji su nas prepolovili za dva svetska rata i još om nije dosta,ili Amerikanci koji su nas bombardovali i kao saveznici navodno uništavajući Nemce rušili naše gradove a i 99nas bombardovali bes saglasnosti saveta bezbednosti onako kako njima to i priliči i rade po čitavom svetu ,a nisu nas to pomogli u prvom svetskom ratu kad su nam francuzi poslali lošu municiju za topove i da nije bilo tadašnjeg cara Rusije nebi došli brodovi francuski ni italijanski da nas voze u Tunis i francusku ,ili nisu li nas oslobodili i 45 godine koliko je sovjetska armija dala života oslobađajući Beograd i Srbiju ti to navodno i neznaš ili se samo praviš glup .Francuzi su hteli da nas proglase genocidnom nacijom da nije bilo ruskog ambasadora u UN to bi i uradili a zamisli Nemci nisu genocida narod a pobili preko 50 miliona u 2 sv.ratu i 30 u prvom a mi smo genocidan narod ti isti Francuzi su ubijali po Libiji po Tunisu Alžiru i ostalim kolonijama pa nisu genocidni Amerikanci pobili 30 miliona po svetu od 45 g.pa ništa a Srbi su genocidni i Rusi sada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave