NaslovnaNovostiRusija gradi nove baze nuklearnih raketa

Rusija gradi nove baze nuklearnih raketa

Rusija će posvetiti „posebnu pažnju“ izgradnji novih nuklearnih raketnih baza i infrastrukture za nuklearno oružje, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Prilikom pripreme liste velikih građevinskih objekata za 2023. godinu, posebna pažnja biće posvećena izgradnji u interesu strateških nuklearnih snaga“, rekao je Šojgu, a prenosi britanski Telegraf.

Prema rečima ministra odbrane, Rusija će takođe raditi na poboljšanju borbenih sposobnosti svojih raketnih snaga kao i na izgradnji objekata za smeštaj novih raketnih sistema. Šojgu je rekao da će se finansiranje državnih odbrambenih naloga u 2023. povećati za 1,5 puta.

Rusija ima najveću zalihu nuklearnog oružja na svetu, sa oko 6.000 bojevih glava. Ranije su lokalni mediji javili da Rusija planira da izvede drugo probno lansiranje najnovije teške interkontinentalne balističke rakete Sarmat do kraja 2022. godine, javila je novinska agencija Tass pozivajući se na vojne izvore.

Sarmat, koji Zapad naziva i „Satan” 2, smatra se najmoćnijom interkontinentalnom balističkom raketom ikada razvijenom sa dometom do 18.000 km. Može da nosi 15 nuklearnih bojevih glava i teška je 220 tona. Rusija tvrdi da Sarmat može da savlada bilo koji sistem protivvazdušne odbrane na svetu.

Raketa Sarmat razvijena je u V.P. Državnom raketnom centru Makejev. Prema ekspertima, Sarmat je sposobna da isporuči podeljenu bojevu glavu težine do 10 tona bilo gde u svetu preko Severnog i Južnog pola.

PrekoTass

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave