NaslovnaNovostiF-35 i Su-57 u velikoj borbi za ugovor sa Indijom na Aero...

F-35 i Su-57 u velikoj borbi za ugovor sa Indijom na Aero India 2023

Aero India 2023, koji će se održati u Bengaluruu od 13. do 17. februara, predstavljaće neke od najnaprednijih borbenih aviona na svetu, uključujući američke F-35 i ruske stelt avione Su-57E.

Ipak, najviše pažnje privlači borbeni avion pete generacije američke proizvodnje F-35 zbog mogućnosti učešća u statičnim i letačkim prikazima na mestu održavanja aeromitinga, u vazdušnoj bazi Jelahanka indijskog ratnog vazduhoplovstva.

su 57
Su-57

F-35 Lightning II je najpopularniji višenamenski, stelt, supersonični lovac napravljen da odgovori na potrebe Sjedinjenih Država i njihovih savezničkih odbrambenih snaga za pristupačnim lovcem sledeće generacije.

Sa druge strane, nametnuta podela sveta (Istok – Zapad) kao i uslovljenost pri kupovini naoružanja, odavno guše slobodu izbora većini zemalja na svetu. Ugrubo govoreći, cena F-35 kreće od 100 miliona dolara dok je Su-57 oko 40 miliona.

Ovi avioni će nesumnjivo zauzeti centralno mesto na sajmu Aero India 2023. Proizvođač F-35, američki odbrambeni gigant Lockheed Martin, već odavno pokušava da pridobije indijsko vazduhoplovstvo i promoviše svoj avion F-21 kao najbolji izbor za potrebe Indije za 114 borbenih lovaca.

Borbena flota četvrte po veličini vazduhoplovne snage na svetu, za koju je zvanično dozvoljeno da ima 42 eskadrile, trenutno ima samo 31 i idalje se smanjuje.

Nju Delhi još nije dobio ponudu za stelt avione od američke administracije. F-22 Raptor i F-35 stelt avioni, oba proizvedena u kompaniji Lockheed Martin, su pod kontrolom američke vojske, a Indija izgleda da nije podobna u potpunosti.

SAD šalju poruku Nju Delhiju izlaganjem F-35 na Aero India da nudi niz opreme, uključujući F-21, i da ako Indija odluči da kupi borbeni avion američke proizvodnje za indijsko vazduhoplovstvo, međutim F-35 bi mogao biti avion koji bi Indija mogla dobiti u budućnosti, posebno uzevši u obzir da SAD vidi Kinu kao najopasnijeg neprijatelja.

SAD bi možda trenutno pre namamile Indiju da izabere F-21 za svoje vazduhoplovstvo i F/A-18 za svoju mornaricu pre nego što bi nešto poput F-35 moglo da se pojavi kao opcija.

Indija svakako teži da se pridruži elitnoj grupi nacija koje poseduju stelt avione pete generacije. Jedini operativni borbeni avioni pete generacije na svetu su kineski J-20, američki F-35 Lightning II, F-22 Raptors i ruski Su-57 Felon.

f 35 j 20
f-35 i j-20

Sa druge strane prvi prototip indijskog futurističkog lovca će tek biti predstavljen do kraja 2025, a očekivani vremenski okvir za prvi let je 2026–2027.

U međuvremenu, francuski Rafale-M i američki F/A-18 Super Hornet trenutno učestvuju u žestokom takmičenju za naoružavanje indijske mornarice novim lovcima na palubi za prvi indijski nosač aviona INS Vikrant.

F-35 protiv Su-57

F-35 i Su-57 su dva najnaprednija operativna borbena aviona na svetu. Ali koje su razlike između ove dve neverovatne mašine? Za početak, F-35 je mlaznjak 5. generacije, dok se Su-57 bliži da upadne u kategoriju 6. generacije. To znači da je Su-57 napredniji u svojim performansama.

Su-57 može da dostigne brzinu do 2+ maha, dok F-35 dostiže maksimalnu brzinu od 1,6 maha. Su-57 takođe ima veći domet i može da ostane u vazduhu do 3 sata duže od F-35.

Druga velika razlika je u sistemima naoružanja. F-35 je dizajniran da bude višenamenski lovac, sposoban da nosi različito oružje. Su-57 je, s druge strane, zamišljen kao lovac za nadmoć u vazduhu, koji nosi samo rakete vazduh-vazduh.

f 35 u naroduzanju rv danske
F-35 u naroduzanju RV Danske

To znači da je Su-57 bolje opremljen za borbu sa drugim lovcima, dok je F-35 pogodniji za uništenje kopnenih ciljeva. Konačno, tu je i pitanje troškova. F-35 je opterećen troškovima, koštajući oko 100 miliona dolara za svaki avion. Su-57 je, s druge strane, više nego duplo jeftiniji za proizvodnju, svaki avion košta oko 40 miliona dolara.

Cena definitivno čini Su-57 mnogo atraktivnijom opcijom za zemlje koje žele da kupe nove borbene avione, a imaju slobodu izbora (ako takva zemlja uopšte postoji). Dakle, koje su razlike između ova dva fantastična borbena aviona? Ukratko, Su-57 je brži, upravljiviji i nosi moćnije oružje od F-35. Takođe je jeftinija za proizvodnju, što ga čini privlačnijom opcijom.

3 KOMENTARA

  1. Ko li je uspoređivao sposobnosti su-57 i F-35 ova vest mora da dolazi direktno iz Kremlja, van pameti ispade Su-57 bolji od F-35 sto je van zdravog razuma

  2. Onaj što vodi Srbiju bi sad rekao da jedino mi možemo kako hoćemo i sa kime hoćemo. Toliko smo jaki. Nekome smešno?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave