NaslovnaNovosti10 miliona za svakog Abramsa! Rusi nude pozamašne svote za zapadnu opremu

10 miliona za svakog Abramsa! Rusi nude pozamašne svote za zapadnu opremu

Kako se očekuje da će Ukrajina u narednim mesecima dobiti zapadne tenkove, ruske kompanije su navodno izjavile da će vojnici koji unište američki tenk Abrams biti nagrađeni milionima dolara.

Čuveni ruski glumac i reditelj Ivan Oklobistin tvrdi da su predstavnici velikih ruskih industrija obećali nagradu od oko 10 miliona rubalja (oko 140.000 dolara) za svaki uništeni ili zarobljeni američki tenk M1 Abrams u Ukrajini.

poternica abrams
poternica abrams

SAD su 25. januara objavile da će Ukrajina dobiti 31 modifikovani tenk M1A2 Abrams, najnoviju i tehnološki najnapredniju iteraciju tenka koji je prvi put bio raspoređen još početkom 1990-ih. Kasnije se ispostavilo da će ipak biti izmenjeni u odnosu na one koje koristi američka vojska.

Ruske snage će se suočiti sa ovim tenkovima u narednim mesecima, tako da ruski mediji uveliko ističu ranjivost Abramsa i ohrabruju svoje trupe da zaplene ili unište ovu najsavremeniju američku vojnu opremu.

„Sa neskrivenim zadovoljstvom želim da vam prenesem da su me neki predstavnici velikog ruskog biznisa ovlastili da vas obavestim da dodeljuju premiju od 10 miliona rubalja za svakog nokautiranog Abramsa!” napisao je Oklobistin.

Prema ruskoj gazeti, vojnicima je ruska kompanija Fores već ponudila nagradu od pet miliona rubalja za uništeni prvi tenk Abrams ili Leopard.

gde gadati abrams
gde gadati abrams

Štaviše, neki izveštaji su tvrdili da ako SAD odaberu da obezbede lovce F-15 i F-16 Ukrajini, rukovodioci industrije su ponudili još impresivnije nagrade za njihovo uništenje.

Pored toga, nekoliko ruskih vojnih Telegram kanala je očigledno ponudilo milion rubalja vojnicima koji bi uništili prvi američki M2 Bradley na bojnom polju. Objavljena su čak i uputstva sa označenim ranjivim tačama na ovim borbenim vozilima.

M2 Bredli je borbeno vozilo pešadije američke proizvodnje dizajnirano za prevoz i pomoć pešadiji.

U septembru 2022, smo pisali kako je Ruski centar za analizu strategija i tehnologija (CAST) ponudio nagradu od milion rubalja svakoj osobi ili grupi koja uspešno zarobe estonsko bespilotno kopneno vozilo na gusenicama, THeMIS, kako bi ispitali njegovu tehnologiju.

Rusi ako unište ili zaplene tenk zapadne proizvodnje, a to uspeju da dokumentuju, zadaće zapadu značajan udarac pre svega u propagandnom smislu. Ipak, naglašavamo da, iako tenkovi mogu biti donekle korisni, ne mogu promeniti ishod u ovom sukobu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave