NaslovnaNovostiPogledajte: Lovac Su-25 napadnut MANPAD-om nastavlja da leti uprkos šteti

Pogledajte: Lovac Su-25 napadnut MANPAD-om nastavlja da leti uprkos šteti

Na internetu se pojavio video na kojem se vidi kako kopnene trupe ispaljuju projektil iz prenosivog PVO sistema (MANPADS) na jurišni avion Suhoj Su-25.

Pretpostavlja se da se incident dogodio u gradu Goma, u blizini granice između Ruande i Demokratske Republike Kongo (DRC). Vlada Ruande objavila je saopštenje u kojem se objašnjava da je kongoanski avion „po treći put“ probio njen vazdušni prostor i da su primenjene „odbrambene mere“.

„Ruanda traži od DRC-a da zaustavi ovu agresiju“, navodi se u saopštenju. S druge strane, Kongo je odbacio tvrdnju Ruande da se avion nalazio u ruandskom vazdušnom prostoru. U saopštenju Kongo izjavljuje: „Raketiranja iz Ruande bila su usmerena na kongoanski avion koji je leteo unutar teritorije Konga.

Na snimku se vidi kako Su-25 leti na maloj visini dok se projektil približava avionu i detonira u blizini, izgleda da je oštetio borbeni avion.

Pored toga, slika navodno snimljena na aerodromu Goma i deljena na internetu prikazuje avion nakon uspešnog sletanja. Čini se da mu desno krilo gori.

Kongo je potvrdio da je letelica bezbedno sletela u glavni grad provincije Goma bez veće štete. Na drugom snimku se vidi kako vatrogasna vozila gase borbeni avion.

Dva ranija slučaja, otkrivena u novembru i decembru, izazvala su negodovanje u Kigaliju u Ruandi. U decembru je Ruanda izvestila da je drugi kongoanski borbeni avion nakratko probio njen vazdušni prostor.

U novembru 2022. godine, nenaoružani kongoanski ratni avion privremeno je sleteo na ruandsku pistu dok je bio u nadzornoj misiji blizu granice, za koju je Kongo rekao da je bila nesreća.

Podaci istraživanja vojnog bilansa Međunarodnog instituta za strateške studije za 2022. pokazuju da Vazduhoplovstvo Demokratske Republike Kongo koristi četiri jurišna aviona Su-25, jedini borbeni avion sa fiksnim krilima u toj zemlji.

Su-25

Su-25 je sovjetski podzvučni, jednosed, dvomotorni mlazni avion koji je još uvek u upotrebi u desetinama zemalja, od kojih većina ima ograničen budžet za odbranu. Su-25 je izvršio svoj prvi probni let 1971, a 1981. godine zvanično je predstavljen zemljama sovjetskog bloka. Ova letelica je dokumentovala učešće u gotovo svim vojnim sukobima u svetu: od sovjetsko-avganistanskog rata do rata u Ukrajini 2022. godine.

Sa Su-25 upravlja jedan pilot. Dimenzije aviona su sledeće: dužina: 15,53 m [50 stopa 11 in] [uključujući sondu za nos], raspon krila: 14,36 m [47 stopa 1 in], visina: 4,8 m [15 stopa 9 in] i površina krila: 33,7 m2 [363 kvadratnih stopa]. Avion pokreću dva turbomlazna motora Sojuz/Tumanski R-195, potiska od 44,18 kN.

Sa jednim punjenjem goriva može da preleti razdaljinu od 1000 km, a maksimalna brzina koju letelica može da razvije tokom leta je 975 km/h. Njegova granica G sile je +6,5. Avion je naoružan jednim 30 mm automatskim topom Grjazev-Šipunov GŠ-30-2 sa 250 metaka, dva 23 mm Grjazev-Šipunov GŠ-23 sa 260 metaka, protivradarskom raketom, vazduh-zemlja raketama, vazduh-vazduh i bombama.

Izvorgov.rw

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave