NaslovnaNovostiUkrajinski Su-25 Frogfoot oborila PVO DNR

Ukrajinski Su-25 Frogfoot oborila PVO DNR

Ukrajinski dvomotorni borbeni avion Su-25 Frogfoot oboren je iznad Donjecke Narodne Republike (DNR). Ovo je saopštio portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov. Ukrajinski avion je oboren kopnenim protivvazdušnim raketnim sistemom, rekao je ruski oficir, ne precizirajući model sistema.

ukrajinski su 25 frogfoot oborila pvo dnr 2
Su-25

General-potpukovnik Igor Konašenkov je u svojoj izjavi dodao da su ruski protivvazdušni raketni sistemi tokom protekle noći presreli osam projektila ukrajinske MLRS HIMARS. Presretanje je izvršeno u regionima Luganske Narodne Republike [LNR] i DNR. Opet, nema podataka o korišćenim sistemima PVO.

Najviše oborenih aviona u Ukrajini

Model aviona popunjava dnevni spisak oborenih borbenih aviona u ratu u Ukrajini. Već je uništeno 38 aviona ovog modela. Prema onlajn portalu Onyx, 23 aviona ovog modela izgubile su Vazdušno-kosmičke snage Rusije [VKS] i 15 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine [UAF].

U pitanju je Suhoj Su-25 Grač [Frogfoot] koji je podzvučni, jednosed, dvomotorni mlazni avion koji je u Sovjetskom Savezu razvio Suhoj. Poslednji oboreni je juče i pripada inventaru ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, u blizini mesta Ugledar u Donjecku.

Su-25

Su-25 je sovjetski podzvučni, jednosed, dvomotorni mlazni avion koji je još uvek u upotrebi u desetinama zemalja, od kojih većina ima ograničen budžet za odbranu. Su-25 je izvršio svoj prvi probni let 1971, a 1981. godine zvanično je predstavljen zemljama sovjetskog bloka. Ova letelica je dokumentovala učešće u gotovo svim vojnim sukobima u svetu: od sovjetsko-avganistanskog rata do rata u Ukrajini 2022. godine.

ukrajinski su 25 frogfoot oborila pvo dnr
Su-25

Sa Su-25 upravlja jedan pilot. Dimenzije aviona su sledeće: dužina: 15,53 m [50 stopa 11 in] [uključujući sondu za nos], raspon krila: 14,36 m [47 stopa 1 in], visina: 4,8 m [15 stopa 9 in] i površina krila: 33,7 m2 [363 kvadratnih stopa]. Avion pokreću dva turbomlazna motora Sojuz/Tumanski R-195, potiska od 44,18 kN.

Sa jednim punjenjem goriva može da preleti razdaljinu od 1000 km, a maksimalna brzina koju letelica može da razvije tokom leta je 975 km/h. Njegova granica G sile je +6,5. Avion je naoružan jednim 30 mm automatskim topom Grjazev-Šipunov GŠ-30-2 sa 250 metaka, dva 23 mm Grjazev-Šipunov GŠ-23 sa 260 metaka, protivradarskom raketom, vazduh-zemlja raketama, vazduh-vazduh i bombama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave