NaslovnaAvijacijaRedak video: Ruski Su-25 u rizičnoj borbi protiv prenosnog raketnog sistema

Redak video: Ruski Su-25 u rizičnoj borbi protiv prenosnog raketnog sistema

Pojavio se redak snimak ruskog Su-25 „Frogfoot“ koji lansira rakete direktno na ukrajinske položaje zapadno od Donjecka. Video je snimljen negde iznad Marinke, malog grada koji se nalazi u Pokrovskom okrugu u Donjeckoj oblasti.

Kratak video snimak koji traje 54 sekunde prikazuje dva jurišna aviona Su-25 kako lete nisko i ispaljuju nekoliko raketa prema, kako izgleda, ukrajinskim položajima.

Zanimljvo je da se vidi kako Su-25 lansiraju rakete direktno prema svojoj meti, a da ih ne ispaljuju u vazduh, što je retkost. Su-25 obično ispaljuje svoje rakete u blagom usponu radi boljeg dometa kada želi da izbegne približavanje meti zbog pretnje od neprijateljskih prenosnih PVO sistema.

Kompjuter za napad aviona uzima u obzir balistiku oružja i preovlađujući vetar, kako bi izračunao domet, visinu i ugao penjanja za preciznu isporuku i daje signale za lansiranje pilotu. Kako je letelica blizu mete, pilot ispaljuje rakete u metu sa visine u laganom zaronu, kao što se vidi na snimku.

Preciznost napada je veća kada je domet kratak, ali je rizik za pilota i avion drastično veći.

Su-25 pretrpeo najviše gubitaka

Ruski i ukrajinski borbeni piloti lete avionima opasno blizu zemlje, uglavnom da bi izbegli otkrivanje od strane neprijateljskih radarskih sistema. U ovom slučaju, čini se da ruski Su-25 lete blizu cilja kako bi postigli preciznost u svojim napadima.

SU-25 299. JURIŠNE BRIGADE
SU-25 299. JURIŠNE BRIGADE Ukrajine

Bez obzira na razlog, taktika niskog leta izlaže letelicu neprijateljskim raketnim sistemima, koji su pak uzrok većine obaranja aviona obe strane tekućeg sukoba u Ukrajini.

Frogfoot, korišćen od strane vazduhoplovnih snaga obe strane, pretrpeo je najviše gubitaka od bilo kog tipa taktičkih mlaznjaka sa fiksnim krilima koje smo imali prilike da vidimo u ovom sukobu. Prema podacima koje je na osnovu vizuelnih potvrda prikupio blog za praćenje gubitaka u sukobima Oryx, do sada, oštećeno je 37 Su-25, od kojih su 23 ruska. Od tih 23, veruje se da su četiri uništena u incidentima koji nisu povezani sa borbom. Najmanje po jedan Su-25 sa obe strane je pretrpeo oštećenja koja se ne mogu remontovati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave