NaslovnaAvijacijaSrušio se Suhoj SU-25 bugarskog ratnog vazduhoplovstva

Srušio se Suhoj SU-25 bugarskog ratnog vazduhoplovstva

Avion bugarskog ratnog vazduhoplovstva Su-25 srušio se nadomak vazdušne baze Bezmer, u istočnom delu zemlje, objavila je Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Pilot se katapultirao tokom prilaza za sletanje. Ministar odbrane Dimitar Stojanov i načelnik Generalštaba admiral Emil Eftimov na putu su ka vazdušnoj bazi “Bezmer”. U aviobazi “Bezmer” locirani su lovci Su-25, koji su modernizovani u Belorusiji za nešto više od 85,5 miliona dolara.

SU-25 Bugarskog ratnog vazduhoplovstva
SU-25 Bugarskog ratnog vazduhoplovstva

U novembru 2018. Bugarsko ratno vazduhoplovstvo je potpisao ugovor vredan 85,5 miliona dolara za glavni remont četrnaest aviona Su 25 od strane 558. avio-remontne fabrike u Baranovičima, Belorusija. Ugovor je kasnije redukovan sa četrnaest na osam aviona, šest jednoseda Su-25K i dva dvoseda Su-25 UBK. Preračunati trošak za osam aviona je 41 milion leva (24,3 miliona dolara)

Zbog sankcija nad Belorusijom u pogledu snabdevanja oružjem, prošlo je dosta vremena pre nego što su Su-25s mogli da napuste Bugarsku, prevezeni Ilijušinom Il-76 u Belorusiju. Prvi je napustio vazdušnu bazu Bezmer 28. avgusta 2019. i vratio se remontovan 21. septembra 2020.

Obuka mladih pilota raspoređenih u flotu Su-25 odvija se u vazduhoplovnoj bazi Bezmer. Nakon osnovne škole na PC-9 i kasnije na L-39, piloti počinju da lete na Su-25UBK do sticanja sertifikata na njemu, a obično je potrebno 30 sati letenja. Zatim se obuka nastavlja do postizanja nivoa borbene spremnosti, vežbanja u niskom letu i do poligona gde piloti obično koriste topove Gsh-30 i FAB 100 bombe.

Što se održavanja tiće, za Su-25 je potrebno manje vremena za servisiranje nego kod MiG-29 i predstavlja niže troškove održavanja, što omogućava da se cela flota od osam aviona skoro uvek drži u potpunoj efikasnosti.

Bugarskoj je trenutno ostalo sedam aktivnih aviona Su-25.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave