NaslovnaNovostiRusija napravila prvu proizvodnu seriju nuklearnih torpeda Posejdon

Rusija napravila prvu proizvodnu seriju nuklearnih torpeda Posejdon

Rusija je proizvela prvi set supertorpeda “Posejdon” sa nuklearnim kapacitetom, javila je u ponedeljak državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neidentifikovani izvor u vojsci.

Prva serija dugo očekivanih super torpeda Posejdon proizvedena je za upotrebu u nuklearnoj podmornici specijalne namene Belgorod, rekao je za TASS izvor blizak vojsci.

„Prvi set Posejdona je napravljen, podmornica Belgorod će ih dobiti u bliskoj budućnosti“, rekao je izvor.

Posejdon je „Interkontinentalni nuklearni autonomni torpedo“ sa sopstvenim nuklearnim napajanjem, čiji je razvoj prvi najavio ruski predsednik Vladimir Putin 2018. godine, koji je tada predvideo da će to biti fundamentalno novi tip nuklearnog oružja.

Razvoj Posejdona bio je ruski odgovor na povlačenje SAD iz Ugovora o antibalističkim raketama i ima za cilj da poveća sposobnost Rusije da prevaziđe američke sisteme protivraketne odbrane.

Kako smo izvestili 8. jula 2022, ruska mornarica je nabavila najveću podmornicu izgrađenu u poslednjih 40 godina – Belgorod, Oskar II klase. Informaciju je potvrdilo najveće brodograditeljsko preduzeće u Rusiji – Sevmaš. Kompletan istorijat ruskih i sovjetskih nuklearnih podmornica možete videti ovde.

Poseidon

Posejdon (kodno ime Status-6) je interkontinentalni autonomni torpedo na nuklearni pogon. Posejdon je trenutno najveći torpedo na svetu koje je ikada razvila neka zemlja. Dugačak je 24 metra i ima prečnik od 2 metra. Njegova brzina pod vodom je izuzetna – 70 čvorova (130 km/h). Torpedo putuje na dubini od 1 km. Pogon je nuklearni, a bojeva glava koju može da nosi je 2 megatona.

Nuklearna podmornica Belgorod postaje opasno rusko oružje upravo zbog prisustva njenih nuklearnih torpeda „Posejdon“. H. I. Saton piše na svom blogu hisutton.com da je Posejdon namenjen drugom udaru, kao deo nuklearnog odvraćanja Ruske Federacije, a njegove idealne mete su primorski gradovi kao na primer Njujork i Los Anđeles.

„U ovom scenariju, nedostatak zavisnosti od satelita i činjenica da Posejdon bukvalno prolazi ispod protivraketne odbrane čine udar relativno sporom, ali neizbežnom smrću. Najvažnije, ovo je diversifikacija ruskog nuklearnog odvraćanja, a ne zamena za rakete koje se lansiraju sa podmornica“, napisao je Saton.

PrekoReuters
IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave