NaslovnaNovostiUkrajna bez tenkova; Challenger 2 i Leopard 2 pod znakom pitanja

Ukrajna bez tenkova; Challenger 2 i Leopard 2 pod znakom pitanja

London razmatra mogućnost da Kijevu preda desetak britanskih tenkova Challenger 2, kako prenosi nemačka publikacija Špigl. Ako Britanija ostvari svoje namere, ovo će biti prvi zapadni tenkovi direktno uključeni u rat protiv ruske vojske.

Do sada se za otpremu u Ukrajinu pripremaju različite vrste borbenih vozila, ali ne i tenkovi. Reč je o američkim borbenim vozilima pešadije Bradley, francuskom AMX-10 RC i nemačkim Marder..

Nemački Špigl sugeriše da će odluka o slanju tenkova Challenger 2 biti doneta 20. januara u američkoj vojnoj bazi Rajnland-Palatinat u Nemačkoj, na sastanku takozvane Ramštajn grupe. Ova grupa, sastavljena od visokih vojnih i vladinih zvaničnika saveznika Ukrajine, analizira i donosi odluke o tome kako će podržati ukrajince.

Na upit Špigla o mogućoj isporuci tenkova, London nije ni potvrdio ni demantovao tvrdnje nemačkih novinara.

Sa druge strane, Stranka zelenih u Nemačkoj nastavlja da insistira da Ukrajina dobije nemačke tenkove Leopard 2. „Mi, Zeleni, uvek smo govorili da treba da podržimo Ukrajinu sa svime mogućim“, rekla je liderka poslaničke grupe Katarina Droge za Baierischer Rundfunk a prenosi Spiegel.

Kao odgovor na pritisak Zelene stranke, portparol vlade Štefen Herbstrajt odgovara: „Savezna vlada trenutno nema nameru da snabdeva Ukrajinu tenkovima Leopard 2“.

leopard 2pl
leopard 2pl

Velika Britanija je najaktivniji evropski dobavljač sistema naoružanja, oružja, materijala, medicinske i vojne opreme u Evropi. Međutim, kako navodi Špigl, London se do sada takođe uzdržavao od slanja tenkova Challenger 2 u Ukrajinu.

Leopard 2 protiv Challenger-a 2

Nemci su izabrali mobilnost, Leopard 2 može da ide 72 kilometara na sat sa maksimalnim dometom od 550 kilometara. Challenger dostiže samo 60 km/h, a ima domet od 450 kilometra. Ipak, Challenger je veoma dobro zaštićen, a njegov top ga čini jednim od najjačih tenkova u odbrambenoj ulozi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave