NaslovnaNovosti22 zemalje na listi čekanja za iranske dronove kamikaze koji prave haos...

22 zemalje na listi čekanja za iranske dronove kamikaze koji prave haos u Ukrajini

Iranski vojni zvaničnik saopštio je da su 22 zemlje podnele formalne zahteve za kupovinu naoružanih bespilotnih letelica iranske proizvodnje, sugerišući da bespilotne letelice domaće proizvodnje u Teheranu postaju sve popularnije na globalnom tržištu.

Ovu informaciju je tokom skupa na Univerzitetu Imam Husein saopštio general-major Jahia Rahim Safavi, bivši komandant Korpusa garde islamske revolucije i najviši vojni pomoćnik iranskog vrhovnog vođe.

Shahed-136
Shahed-136

Bespilotne letelice iranske proizvodnje privukle su veliku pažnju zbog uspeha protiv ukrajinskih ciljeva u poslednjih nekoliko meseci.

Raspoređivanje bespilotnih letelica u rusko-ukrajinskom sukobu je već nebrojano puta dokumentovano, što je dovelo do zaključka analitičara da ovaj sukob ukazuje na početak nove vrste ratovanja.

Dronovi turske proizvodnje stekli su sličnu popularnos zbog svoje sposobnosti da spreče napredovanje ruskih tenkovskih formacija u ranijim fazama sukoba. Takođe, povećana je potražnja za turskim dronovima na globalnom tržištu.

Rahim Safavi, bivši šef IRGC, napomenuo je da su Venecuela, Alžir, Jermenija, Tadžikistan, Srbija i druge zemlje trenutni kandidati za kupovinu iranskih dronova.

Visoki general je takođe naglasio da se većina odbrambene opreme sada pravi lokalno, napominjući da se Iran pre Islamske revolucije u velikoj meri oslanjao na uvoznu opremu.

Iran je prodao Shahed-129 kao jednu od svojih najmoćnijih bespilotnih letelica, a stručnjaci su primetili da ruska vojna operacija ima koristi od njihovog raspoređivanja. Iranski dronovi mogli bi da budu dobra opcija za zemlje koje nisu saveznici SAD ili ne mogu da prime dronove turske proizvodnje iz različitih razloga.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Dok se dronovi iranske i turske proizvodnje značajno razlikuju, to ne negira mogućnost da dronovi iranske proizvodnje predstavljaju značajan izazov za turske dronove na izvoznom tržištu. Iranski Šahed-136 i turski TB-2 značajno su doprineli uništavanju oružja koje su suparničke trupe koristile u sukobu u Ukrajini.

Iran bi takođe mogao da isporuči dronove Jermeniji, koja je u sukobu sa Azerbejdžanom. S druge strane, Azerbejdžan koristi dronove turske i izraelske proizvodnje i ranije ih je koristio tokom rata u Nagornom Karabahu.

Izvozna prodaja turskih dronova značajno je porasla zbog njihovih performansi i reklame u ukrajinskom sukobu. Ranije je objavljeno da je turska kompanija Baikar Technology potpisala ugovore sa 24 zemlje za dron Bayraktar ​​TB2.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave