NaslovnaNovostiŠta je Moskva dala Teheranu u zamenu za hiljade iranskih dronova?

Šta je Moskva dala Teheranu u zamenu za hiljade iranskih dronova?

Rusija je postala mnogo aktivnija u korišćenju bespilotnih letelica [dronova] u sukobu u Ukrajini. Ruske oružane snage su do kraja septembra uglavnom koristile izviđačke bespilotne letilice, a ne toliko kamikaze dronove.

Međutim, oktobar je bio mesec kada saznajemo da Rusija ima dronove kamikaze, poznate među vojnim stručnjacima kao “lutajuća municija. Prema ukrajinskim izvorima, ostaci neeksplodirane municije otkrili su da je Rusija koristila izvesne količine dronova Shahed-129 i Shahed-136 iranske proizvodnje. Prvi je izviđački i jurišni dron, a drugi eksplodira kada stigne do cilja. Rusija je instalirala i navigacioni sistem GLONASS kako bi povećala njihov domet i radi bolje efikasnosti.

Shahed-136
Shahed-136

Ruski vodeći model poslednjih godina i pred početak sukoba bio je Orlan-10. Orlan se uveliko reklamiralo da ga je teško oboriti, ali izgleda da se u Ukrajini nije pokazao najbolje. Ukrajinci tvrde da su stotine oborene, a neki su čak i ručno modifikovani samo da bi ispunili svoju misiju. Ovo dovoljno govori da Rusija nije pridavala veliki značaj mogućem ratu bespilotnih letelica, koji se trenutno vodi u Ukrajini. Čini nam se da je kasno shvaćena potreba za dronovima, posebno nakon što je pristup preko potrebnim čipovima sve teži. Tako su se pojavile iranske kamikaze.

Ali šta je Rusija dala Iranu da ih dobije? Moskvi je već teško da negira njihovo postojanje kao deo inventara ruske vojske. Letos smo izveštavali da su ruski zvaničnici bili u Teheranu u poseti fabrikama dronova. Svi zapadni obaveštajci su prijavili ovu činjenicu.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
S-500

Novac? U situaciji u kojoj se nalazi, Ruska Federacija ima novca da kupi iranske dronove, ali u ratu se svi resursi preusmeravaju na proizvodnju, popravku ili renoviranje.

Neki tvrde da je Moskva menjala oko 60 lovaca Su-35 Flanker-F za hiljade iranskih dronova. Iranu su preko potrebni borbeni avioni. Ove tvrdnje stižu iz američkih medija, iako, u ovom trenutku, nema pravih dokaza da je do takvog transfera tehnologije došlo.

Iran kupuje 24 lovca Suhoj Su-35 proizvedenih za Egipat?
Su-35 Flanker-E

Iranu su takođe potrebni sistemi protivvazdušne odbrane. Mnogi su pisali da Teheran ima apetit ne samo za ruski S-400 već i za njihov najnoviji PVO sistem S-500, prilagođen čak i obaranju satelita u niskoj orbiti. Međutim, takođe nije dokazano da je došlo do takvog transfera.

Moguće je da je Rusija obezbedila drugu vrstu naoružanja osim zahtevanih sistema PVO i aviona od Irana. Međutim, činjenica je da Rusija menja tržišne pozicije, posebno na međunarodnim tržištima borbenih aviona. Neki kupci su već odustali od ruskih borbenih aviona zbog pretnje ekonomskim sankcijama Vašingtona.

Ruska namenska industrija ide ka razornom „lošem publicitetu“ koji, nikad glasniji kroz nezapamćenu do sad popagandu zapada, definitivno će negativno uticati na njihovu prodaju. čak i da rat danas prestane. Definitivno je da postoji rat na tržištu dronova. Za sada dronovi ruske proizvodnje gube na račun turskog Barjaktara ​​TB2 i očigledno iranskih dronova serije Shahed.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave