NaslovnaAvijacijaTurci dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza

Turci dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza

Turski proizvođač borbenih dronova Baikar integriše rakete vazduh-vazduh u svoje bespilotne letelice Barjaktar, izjavio je za Deutsche Presse-Agentur generalni direktor kompanije Haluk Bairaktar. Bajkar se nada da će uskoro moći da se suprotstavi bespilotnim letelicama kamikaza u Ukrajini, poput iranskih bespilotnih letelica Shahed (ruska verzija Geran-2).

„Uskoro će naši Barjaktar ​​TB2 i Akıncıs imati rakete vazduh-vazduh; ne samo da kako bi se suprotstavio bespilotnim letelicama već i drugim neprijateljskim avionima. U toku su testovi“, rekao je Haluk Barjaktar ​​tokom sajma odbrane u Istanbulu.

Turski dron Barjaktar ​​naoružavaju raketama vazduh-vazduh protiv dronova kamikaza
Akıncıs

Tokom sajma, SAHA Ekspo, Baikar i turski raketni gigant Roketsan potpisali su ugovor o integraciji rakete iz sistema protivvazdušne odbrane Sungur u cilju borbe protiv bespilotnih letelica.

Sungur je „dokazana municija, posebno protiv pokretnih ciljeva kao što su helikopteri i dronovi. Korišćenje Sungura iz naših bespilotnih letelica kao projektila vazduh-vazduh će promeniti igru“, rekao je Murat Ikinci, generalni direktor Roketsana na sajmu.

Prema Baikaru, integracija takvih projektila u borbene bespilotne letelice Akinci i Bairaktar ​​TB2 može dovesti do stvaranja jeftinog koncepta vazdušne patrole u cilju ​​eliminisanja pretnji poput jurišnih helikoptera i neprijateljskih dronova, uključujući dronove kamikaze, umesto korišćenja skupih raketa vazduh-vazduh.

Barjaktar TB2

Turske bespilotne letelice Barjaktar TB2 ​​postale su nadaleko poznate nakon što ih je Azerbejdžan koristio u ratu u Nagornom Karabahu. Tada je izviđački i jurišni dron „zaradio“ reputaciju oružja sposobnog za uništavanje oklopnih vozila i ljudske snage. Sa nosivošću od 150 kilograma (330 funti), dron srednje visine opremljen je trostruko redundantnim sistemom avionike i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 100 KS, što mu omogućava da putuje do 150 kilometara (93 milje)

Kasnije je Ukrajina počela aktivno da kupuje Barjaktar od Turske i koristi ih protiv ruske vojske. Ankara i Kijev su se čak dogovorili da u Ukrajini izgrade fabriku za proizvodnju bespilotnih letelica.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
CAPTCHA korisnički rezultat nije uspeo. Molimo Vas da nas kontaktirate!

Povezani članci

Ostanite povezani

2,116FanovaLajkuj
3,432PratilacaZaprati
752PratilacaZaprati
478PratilacaZaprati

Najnovije objave