NaslovnaNovostiKanada plaća neverovatnih 450 miliona dolara po jednom F-35 lovcu

Kanada plaća neverovatnih 450 miliona dolara po jednom F-35 lovcu

Prema nedavnim medijskim izveštajima, Kanada bi platila mnogo manje od Nemačke za kupovinu stelt aviona pete generacije F-35A Lightning II od SAD.

U Kanadi su izbile debate o tome da li zemlja dobija dobar posao za F-35 nakon izveštaja o ogromnim početnim troškovima povezanim sa kupovinom i razmeštanjem novog borbenog aviona.

F-35

Kanadska vlada tek treba da izda zvanično saopštenje, ali je The Canadian Press izvestio 20. decembra, pozivajući se na dva anonimna izvora odbrane, da je Ministarstvo za nacionalnu odbranu dobilo ovlašćenje da potroši 7 milijardi dolara na početni set od 16 F−35 i dodatnu opremu.

To bi iznosilo oko 450 miliona dolara za svaki F-35, što je ekvivalentno pet puta većoj javno objavljenoj ceni aviona, koja iznosi 98,22 miliona dolara po avionu, uključujući sve dodatne troškove, prema procenama budžeta Ministarstva odbrane SAD za fiskalnu godinu (FI) 2022, objavljene prošle godine.

Međutim, trošak kanadske vlade uključuje i preko potrebnu nadogradnju fizičke i digitalne infrastrukture Kraljevskog kanadskog vazduhoplovstva (RCAF), kao što su novi objekti za smeštaj i održavanje borbenih aviona i nadogradnje vojnih kompjuterskih mreža.

Prema rečima stručnjaka, nadogradnje infrastrukture i mreže RCAF-a su od suštinskog značaja, s obzirom na trenutno stanje objekata službe i naprednu tehnologiju F-35, u poređenju sa CF-18 koje će zameniti.

Stručnjaci kažu da bi ove nadogradnje gotovo sigurno predstavljale većinu od 7 milijardi dolara.

„Ovde se dogodilo da su unapred uračunali svaki pojedinačni trošak koji nije bio povezan sa nabavkom aviona“, rekao je stručnjak za F-35 Ričard Šimuka sa Instituta Macdonald-Laurier. „Hangari, laboratorije i prateća oprema. Verovatno će odmah odmah kupiti sve terminale i opremu za podršku“, rekao je on.

Mlazni lovac F18 Hornet, koji je napravio Boing, sleće na palubu nosača aviona američke mornarice USS Hari S. Truman u istočnom Sredozemnom moru.
Mlazni lovac F18 Hornet, koji je napravio Boing, sleće na palubu nosača aviona američke mornarice USS Hari S. Truman u istočnom Sredozemnom moru.

Kanadska vlada namerava da nabavi 88 novih borbenih aviona kako bi zamenili zastarelu flotu RCAF-a CF-18 Hornet, varijantu američkog McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. Novi lovci će se kupovati u serijama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave