NaslovnaNovostiLoše vreme sprečilo letove F-22 iznad Koreje

Loše vreme sprečilo letove F-22 iznad Koreje

Stelt lovci američkog vazduhoplovstva F-22 Raptor zadržani su kao taoci lošeg korejskog vremena. Obilne snežne padavine i neprijatni vremenski uslovi zadesili su ne samo američke borce već i njihovu korejsku „braću“.

Ove nedelje, Južna Koreja i SAD trebale su da održe zajedničke vojne vežbe koje uključuju ratne avione, američke F-22 koji dolaze iz vazdušne baze Kadena na Okinavi u Japanu. Nakon pogoršanja vremena, F-22 su se vratili nazad u Japan. Vežbe je trebalo da počnu danas u četvrtak, 22. decembra.

F-22 je poslednji put učestvovao u vojnim vežbama preključe, 20. decembra, kada su Amerikanci podigli u vazduh bombardere B-52H, kao i F-35A i F-15K.

SAD i Južna Koreja trebalo je da održe zajedničku vežbu kao odgovor na uzastopna lansiranja balističkih projektila od strane Severne Koreje. Pjongjang je ove nedelje, 18. decembra, lansirao dve balističke rakete.

Pentagon je u novembru saopštio da se završava borbena dežurstva američkih lovaca F-15 Orlovi na Okinavi i da na njihovo mesto šalje F-22 Raptor. Raspoređivanje F-22 na Okinavi dolazi pošto SAD tek treba da odluče koji će tačno avioni zameniti F-15 u inventaru vazdušne baze Kadena. Japanski ministar je potvrdio da će Reptorsi obavljati funkcije na principu rotacije. tj. šest meseci biće u bazi, nakon čega će biti raspoređeni ostali avioni iz drugih baza.

Neki američki stručnjaci su brzo kritikovali Vašington zbog odluke da povuče F-15C/D Eagle sa Okinave. Sve veći uticaj Kine u regionu i povećanje borbenih sposobnosti u svim domenima bili su uzrok kritika.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave