NaslovnaNovostiJužna Koreja isporučuje oružje Ukrajini, prvenstveno bacače KP-SAM

Južna Koreja isporučuje oružje Ukrajini, prvenstveno bacače KP-SAM

Južna Koreja će isporučivati oružje Ukrajini koristeći češku kompaniju za oružje kao krajnjeg korisnika. Oružje će platiti Sjedinjene Države skoro 3 milijarde dolara. U paket pomoći, Koreja će uključiti ručne bacače KP-SAM (Chiron), po želji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Češki portal iDnes.cz pisao je o ovom dogovoru, nazvavši ga „tajnom trgovinom” u naslovu. Autor materijala je češki istraživački novinar Karel Hrubes – specijalista za teške ekonomske zločine i pranje novca. Autor je brojih tema o češkoj nacionalnoj bezbednosti.

Južna Koreja isporučuje oružje Ukrajini, prvenstveno bacače KP-SAM
KP-SAM

Zvaničan stav Vlade Južne Koreje prema ratu u Ukrajini razlog je da Češka bude „skriveni posrednik“. Češka kompanija za oružje biće navodno krajnji korisnik korejskog oružja. Na ovaj način, Seul je oslobođen odgovornosti ako oružje završi u Ukrajini, jer je češka kompanija ta koja je prekršila sertifikat krajnjeg korisnika. Južna Koreja je pre nekoliko meseci zvanično objavila da neće isporučivati oružje Ukrajini.

Koja češka kompanija?

Hrubes sugeriše da će to biti jedna od podružnica Ceske Zbrojovke, kompanije specijalizovane za proizvodnju lovačkog, vojnog i sportskog oružja. Ceska Zbrojovka je deo korporacije Colt CZ Group SE.

Sa druge strane Colt CZ Group SE trenutno negira navode Hrubesa. Kompanija je saopštila da u ovom trenutku nijedna od filijala “nije uključena u kupovinu oružja iz Južne Koreje”. Kompanija je takođe saopštila da uprkos optužbama ne može da komentariše bilo kakve pošiljke oružja iz bezbednosnih razloga. „Naša kompanija nije deo snabdevanja oružjem ili municijom koje finansiraju SAD“, rekla je Eva Svobodova, portparolka češke kompanije.

KP-SAM

KP-SAM je južnokorejski ručni bacač dizajniran još 1995. godine. U upotrebu ulazi tek deset godina kasnije – 2005. Oružje je od 2003. godine proizvodila korejska kompanija LIG Nex1. Do danas postoje samo dva KP-SAM korisnika – Južna Koreja i Indonezija.

Južna Koreja isporučuje oružje Ukrajini, prvenstveno bacače KP-SAM
KP-SAM , Chiron ili Šingung

U Južnoj Koreji oružje je poznato po skraćenici KP-SAM a zovu ga Chiron ili Šingung. Vojni stručnjaci tvrde da je to jedan od borbeno najsposobnijih i najefikasnijih ručnih bacača na svetu. Oružje ispaljuje projektil od 80 mm a njime upravlja posada od dva člana.

Bojeva glava je teška oko 2,5 kg, a maksimalni domet rakete je 7 km. Projektil Chiron pokreće raketa na čvrsto gorivo i dostiže brzinu od 2,1 Maha. Raketa se vodi pomoću infracrvenog navođenja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave