NaslovnaNovostiSeverna Koreja osnovala Svemirsku komandu

Severna Koreja osnovala Svemirsku komandu

Vojska Severne Koreje već ima Svemirsku komandu. U oktobru je Vrhovna komanda zemlje naredila reorganizaciju Komande strateških snaga sa ciljem stvaranja nove Uprave za svemirsku strategiju, prema izvorima koje citira portal DailyNK.

Naredba sadrži uputstva za „reorganizaciju komande strateških snaga“ u cilju „neograničenog i ubrzanog razvoja nuklearne borbene moći zemlje“.

Kim Džong Un uživa u cigareti u Generalnom centru za kontrolu i komandu satelita

S obzirom da je nalog o reorganizaciji u skladu sa zakonodavstvom o nuklearnoj politici Severne Koreje usvojenim na sedmoj sednici 14. Vrhovne narodne skupštine 8. novembra, mnogi u severnokorejskoj vojsci veruju da je taj potez deo šireg napora severnokorejskog lidera Kim Džong-una za jačanje nuklearnog odvraćanja zemlje.

Zadaci nove komande uključuju “militarizaciju i naoružanje svemira”, gde će “biti raspoređeno mnogo vojnih satelita za nadzor”, kao i upravljanje strateškim operacijama u svemiru, navodi Dailynk.

Stvaranje nove svemirske komande sugeriše da Severna Koreja nastoji da ubrza primenu petogodišnjeg plana (2021-2025) za razvoj novih sistema naoružanja, uključujući operativno raspoređivanje vojnih satelita za nadzor.

Formiranje nove Komande dolazi u vreme kada su vojni sateliti za nadzor još uvek u razvoju. Zaista, većina novih komandnih struktura DNRK stvorena je nakon što su njihove odgovarajuće snage već bile raspoređene na terenu.

U martu 2022, severnokorejski lider Kim Džong Un je rekao da je svrha razvoja i rada vojnih satelita za nadzor da se u realnom vremenu obezbede informacije o vojnim operacijama SAD, Južne Koreje, Japana na Pacifiku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave