NaslovnaNovostiRusija obučava beloruske pilote da upravljaju avionima naoružanim „specijalnim bojevim glavama“

Rusija obučava beloruske pilote da upravljaju avionima naoružanim „specijalnim bojevim glavama“

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko konačno su odlučili o širokom spektru vojnih i ekonomskih pitanja tokom Putinovog prvog putovanja u Belorusiju posle više od tri godine.

Zvanična beloruska novinska agencija BelTA javila je da sporazum između dve zemlje uključuje i obuku beloruskih pilota za upravljanje borbenim avionima sa „specijalnim bojevim glavama“.

PARA JURIŠNIKA SU 24
SU-24

Ruski predsednik je rekao da SAD decenijama sprovode slične mere sa svojim saveznicima u NATO.

Početkom ove godine, Rusija i Belorusija najavile su predlog da modifikuju beloruski Su-24 i da ih učine nuklearnim. Prema Lukašenku, ruski instruktori obučavaju beloruske pilote da upravljaju modifikovanim avionima koji mogu da nose specijalne bojeve glave (nuklearno oružje).

Lukašenko je zahvalio Putinu što je snabdeo beloruske trupe raketama kratkog dometa Iskander i PVO sistemima S-400. On je takođe naveo da su se dve zemlje dogovorile da nastave da izvode zajedničke vojne vežbe.

Dvojica lidera su razgovarala i o razvoju zajedničkog odbrambenog prostora i bezbednosti i saradnji u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Prema Zapadnim analitičarima, ruska vlada može tražiti vojnu pomoć od Belorusije za svoje aktivnosti u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, tvrdi da je malo verovatno da će doći do bilo kakvog velikog ruskog udara u skorije vreme zbog zimskih uslova i istrošenih ruskih resursa.

Komandant ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, objavio je prošle nedelje upozorenje o potencijalnoj novoj ruskoj invaziji iz Belorusije. Međutim, američki zvaničnici su odbacili tu ideju iz različitih razloga, uključujući i činjenicu da je skoro deset meseci sveopšteg napada na Ukrajinu nesumnjivo iscrpilo neophodne trupe, opremu i municiju Rusije.

SU-27UBM 15 MINUTA PRE KATASTROFE U POLJSKOJ NA AERODROMU RADOM

Rusija je tokom sukoba napala ukrajinske gradove iz Belorusije avionima i dronovima. Međutim, Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, ublažio je zabrinutost da Putin i Lukašenko pripremaju novi vojni napad iz Belorusije u ponedeljak.

PrekoTASS
IzvorBeITA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave