NaslovnaNovostiBelorusija predstavila unapređeni T-72BM2 tenk

Belorusija predstavila unapređeni T-72BM2 tenk

Belorusija je pokazala prve modernizovane tenkove T-72B do nivoa T-72BM2. Na svečanosti 140-ta remontna fabrika izložila je tenk da ga pregleda lokalni vrhovni komandant. oruzjeonline.com podseća da je modernizacija najavljena u julu ove godine.

T-72BM2 je dobio sistem za upravljanje vatrom Sosna-U [FCS], koji ima termički optički nišan. Ovo je sovjetski/ruski sistem. Sosna-U takođe daje informacije komandantu tenka o brzini i pravcu vetra, temperaturi vazduha, atmosferskom pritisku i bočnom nagibu. Senzor vetra je integrisan u spoljašnju stranu tenka.

belorusija predstavila unapredjeni t 72bm2 tenk
Belorusija predstavila unapredjeni t 72bm2 tenk

Beloruski unapređeni tenk takođe dobija još jednu vrstu eksplozivno reaktivnog oklopa. Prethodni Kontakt-4 (takođe sovjetski dizajn) je uklonjen i zamenjen Reliktom. Relikt je najnapredniji ruski eksplozivno reaktivni oklop, a ruski stručnjaci tvrde da je najmanje dvostruko efikasnija od Kontakt-5. Relikt se sastoji od dve oklopne ploče jedna naspram druge. Sistem se aktivira u trenutku pre nego što raketa udari u tenk, a aktivira se na radarsku komandu.

Takođe tu je i novi motor V-84M, koji daje 840 konjskih snaga. T-72BM2 dobija i pomoćni izvor napajanja. Sa objavljene fotografije vidi se da su takozvane „kinetičke rešetke” takođe zavarene na kupolu rezervoara. Ovo nije beloruska inovacija, već ruska, prvi put primećena na ruskom modifikovanom tenku T-80, 2021. godine.

Beloruski T-72

Belorusija ima oko 1.300 tenkova T-72. Minsk je pre mnogo godina želeo da nadogradi sve svoje tenkove na standard T-80BVM, ali su to verovetno odložile ekonomske sankcije koje su uvele zapadne zemlje. Novi unapređeni tenk do nivoa T-72BM2 je ostvarenje te želje, ali prema nezvaničnim informacijama, samo mali broj tenkova je za sada dobio takvu modernizaciju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave