NaslovnaOružjeNovo OružjeRekordna prodaja Glock-a ali i potražnja za "switch" adapterom

Rekordna prodaja Glock-a ali i potražnja za “switch” adapterom

Poznati austrijski proizvođač pištolja Glock ostvario je u 2021, drugu godinu zaredom, rekordne rezultate. Tako im je prihod porastao za 13,9 odsto na 888,8 miliona evra.

“Prošla godina bila je obeležena povećanom potražnom i proizvodnjom na limitima kapaciteta tokom cene 2021”, navodi se iz koncerna. 

Prema pisanju bečkog dnevnika “Kurir”, dobit kompanije, pre odbitka poreza, porasla je za oko 50 miliona evra na 262,69 miliona evra. Kada se oduzmu svi porezi i obaveze dobit kompanije je 197,3 miliona evra. Istovremeno je kompanija povećala i broj zaposlenih za 380 na 2.360 i to pre svega u američkom proizvodnom pogonu. 

Komercijalna potražnja u SAD je velika, a na dobit kompanije uticao je i sporazum sklopljen sa francuskom vojskom. Naime, francuska vojska naručila je 75.000 pištolja i dodatnu opremu.

Što se ostalih poslovnih dogovora tiče, Glok ne želi da ih iznosi u javnost. Američkoj popularnosti u poslednje vreme dodatno doprinosi i dodatak za modifikaciju zvan “Glock switch”.

glock ostvario rekordnu prodaju ali i potražnja za switch adapterom 2
Switch

Inače, pištolj marke Glok je omiljeno oružje mnogih policija i specijalnih jedinica. Tako ih koristi FBI, portugalska policija, i mnoge druge. I u Austriji je glok već decenijama standardna oprema austrijske policije i vojske.

Šta je „Glock switch“?

Mala ilegalna naprava koja pretvara popularne civilne pištolje u automatske. Veličine je otprilike novčića i može brzo pretvoriti neke modele Glock pištolja u ilegalni “automatski”. Podsetimo, u Sjedinjenim Državama ima više oružja nego ljudi a tu je uračunato samo legalno registrovano oružje, prema izveštaju Small Arms Survey.

Pištolj opremljen ilegalnim Glock Switch-om izgleda kao standardni poluautomatski pištolj, ali deluje i ponaša se kao automatski. ATF ga klasifikuje upravo tako. Američki federalni agenti demonstriraju kako je jedno povlačenje obarača iznenada ispraznilo ceo produženi okvir – koji broji 19 metaka – za manje od dve sekunde.

ATF agent demonstrira switch adapter

Proizvod nije registrovan, iako ima logo. „Dakle, ovaj mali prekidač (switch) ovde na poleđini (kliza): iako na njemu piše „Glock“, nije ga proizveo Glock“, rekao je specijalni agent ATF-a Džejms Neš. “Dakle, to treba reći: da ovo nije zvanični Glock proizvod.”

Kriminalci ih obično naručuju putem interneta. „Možete ih kupiti za 10 dolara pa sve do nekoliko stotina dolara“, rekao je Neš. „Zavisi od toga ko ih prodaje i koliko proizvod neko želi. „Nije misterija da ovih dana možete kupiti skoro sve na internetu, legalno ili ne,“ objasnio je Mike Lavlor, vanredni profesor krivičnog pravosuđa na Univerzitetu u Nju Hejvenu.

Sve je veći broj krivično gonjenih u SAD, zatečenih sa switch dodatkom, dok pojedine organizacije čak traže da Glock bude klasifikovan kao automat.

U brzoj internet pretrazi, trebalo nam je nekoliko sekundi da pronađemo gde možemo ne samo da kupimo prekidač već i da preuzmemo fajl koji se može 3D štampati besplatno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave