NaslovnaAvijacijaPotpuno novi „smart“ borbeni avion Su-57 testiran u Rusiji

Potpuno novi „smart“ borbeni avion Su-57 testiran u Rusiji

Ujedinjena avio-kompanija (UAC), rusko državno preduzeće, sprovela je testiranje nove verzije Su-57, 21. oktobra u blizini Moskve. Iz saopštenja nije jasno da li je lovac testiran sa dugo očekivanim motorom Izdelie 30.

Nedostatak Izdelie 30 motora je jedan od dva razloga zašto je Su-57 Felon i dalje kategorisan kao borbeni avion generacije 4++. Drugi razlog može biti nedostatak senzora azimuta. Rusija reklamira svoj proizvod kao apsolutni azimutski lovac, odnosno kapaciteta 360 stepeni osetljivosti. Na osnovu zapadnih izvora, slična tehnologija, tj. senzori azimuta, još uvek nisu razvijeni u Rusiji. Poslednju najavu smo čuli sredinom 2021. godine kada se tvrdilo [ponovo iz zapadnih izvora] da su ruski stručnjaci iz različitih instituta za istraživanje blizu razvoja takvih senzora.

Su-57 Kh-59-ASM
Su-57 Kh-59-ASM

Test letenja koji je Su-57 izveo pre nekoliko dana bio je test novih tehnologija, integrišući avionsku avioniku, inteligentni sistem koji omogućava pilotu da se fokusira na drugu operativnu ulogu dok je avion u letu. Paralelno sa ovim testom, iz UAC-a kažu da je testirano i novo oružje, ali nisu precizirali koje.

Prema rečima Jurija Sljusara, generalnog direktora UAC-a, u budućnosti će letelicu kontrolisati skup inteligentnih senzora. Upravo to je testirano tokom leta 21. oktobra. Avion je dobio funkciju kopilotiranja i pripreme za upotrebu naoružanja, dok je pilot bio koncentrisan na druge kritične radnje.

potpuno novi „smart“ borbeni avion su 57 testiran u rusiji
su 57 kokpit

Februara prošle godine čuli smo o sličnoj mogućoj modifikaciji. Tada je Nikita Dorofejev, koji je deo dizajnera pilotske kabine Suhoj Su-57 Felon, pomenuo u intervjuu da takva mogućnost postoji. Nekoliko meseci kasnije, Dorofejev je dao još jedan intervju ruskim medijima, tvrdeći da će sledeća integracija u pametni Su-57 biti pilotsko upravljanje avionom sa očima i glasom.

Izvori u Rusiji, uključujući Dorofejeva, kažu da je UAC već proizveo ovaj prototip. Moguće je da je 21. oktobra testirana druga funkcija – glasovno komandovanje avionom. Rafael Sulejmanov, probni pilot UAC-a, kaže da u ovom trenutku „avion vežba naučene fraze“. Međutim, Sulejmanov nije pomenuo da li je u vreme probnog leta avion bio na toj obuci, ili je testiran na zemlji.

Sulejmanov definiše Su-57 Felon kao „moćno oružje u rukama pilota“. Prema rečima pilota, Su-57 je opasan u svim vremenskim uslovima i na svim geografskim širinama.

Potpuno novi „smart“ borbeni avion Su-57 testiran u Rusiji
Su-57

oruzjeonline.com podseća da je tek nedavno Rusija zvanično potvrdila da je Su-57 već učestvovao u ratu u Ukrajini. Lovac nije stupio u direktnu vazdušnu borbu sa ukrajinskim avionom, jer su njegove mogućnosti prvenstveno korišćene za gađanje ciljeva izvan vizuelnog dometa. Prvi borbeni debi Su-57 bio je u Siriji dok su prototipovi još bili u razvoju. Ovu informaciju je zvanično potvrdila i Rusija u izjavi generala Sergeja Surovikina, komandanta ujedinjenih trupa u Ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave