NaslovnaIstorijaNajkraći ratovi u istoriji

Najkraći ratovi u istoriji [Top 10]

U svetskoj istoriji je bilo dosta ratova. Najznačajniji su bili Prvi svetski rat, od  1914. do 1918. i Drugi svetski rat – od 1939. do 1945. godine. Oba sukoba su trajala više od četiri godine. Svi znaju za ratove koji su trajali godinama, ali da li znate za najkraće u istoriji?

Zapanjujuće, najkraći je trajao samo 38 minuta, a čak i najduži rat na ovoj listi trajao je samo 10 nedelja.

Hajde da pogledamo neke od ratova u svetskoj istoriji koji su trajali veoma kratko:

folklandski rat 1982
10. FOLKLANDSKI RAT, 1982

Trajanje – 10 nedelja

Desetonedeljni Foklandski rat između Argentine i Ujedinjenog Kraljevstva odigrao se 1982, a izbio je oko britanskih teritorija u južnom Atlantiku, Foklandskih ostrva, Južne Džordžije i Južnih Sendvičkih ostrva.

Kada je sukob počeo 2. aprila, Argentina je izvršila invaziju na Foklandska ostrva a sledećeg dana i na Južnu Džordžiju. Zauzeli su obe teritorije. Britanska vlada je 5. aprila poslala pomorsku operativnu grupu da napadne Argentince. Usledio je amfibijski napad na argentinske snage a rezultirao je njihovom predajom, 14. Juna, te vraćanjem teritorija pod britansku kontrolu. Rat, koji je trajao 74 dana, naveden je kao jedan od najkraćih ratova u svetskoj istoriji.

indo pakistanski rat 1965
9. INDO-PAKISTANSKI RAT, 1965

Trajanje – 1 mesec, 2 nedelje i 4 dana

Indo-pakistanski rat 1965, koji se naziva i Drugi kašmirski rat, vodio se između Pakistana i Indije. Rat je izbio nakon kratke bitke između malih grupa koja se odigrala između aprila i septembra 1965. Pakistanska operacija ‘’Gibraltar’’ bila je osmišljena i pokrenuta u cilju infiltracije u Džamu i Kašmir.

Iako je kratko trajao, bio je to veliki masakr, jer je desetog dana bilo krvi do kolena. Zabeleženo je hiljade žrtava kao i masovno angažovanje teških oklopnih vozila, najveće od Drugog svetskog rata. Rat je naglo prekinut nakon sporazuma u kome su posredovali Sovjetski Savez i Sjedinjene Države diplomatskom intervencijom. Pošto je trajao jedva 7 nedelja, smatrao se jednim od najkraćih ratova u istoriji.

drugi balkanski rat 1913
8. DRUGI BALKANSKI RAT, 1913

Trajanje – 1 mesec, 1 nedelja i 5 dana

Posle Prvog balkanskog rata, bugarska politička frakcija je izrazila nezadovoljstvo svojim delom plena pa je Drugi balkanski rat postao neizbežan – bugarska vojska je započela ofanzivne akcije protiv Srbije.

Grčke, srpske i rumunske trupe pokrenule su kontranapad, a ubrzo se u sukob uključila i Osmanaska Imperija sa ciljem da nadoknadi gunitke pretrpljene tokom prethodnog rata 1912.  Bugarska je ubrzo zatražila primirje i Srbiji je ustupila neke od teritorija osvojenih u ratu 1912. godine. Nakon što je postignut Carigradski mirovni ugovor, Sofija je bila primorana da Turskoj ustupi i Adrijanopolj. 

kinesko vijetnamski rat 1979
7. KINESKO-VIJETNAMSKI RAT, 1979

Trajanje – 3 nedelje i 6 dana

Kinesko-vijetnamski rat je počeo kao nastavak granične krize između dve države, nastale početkom 1979. Kina je pokrenula ofanzivni napad kao odgovor na akcije Vijetnama protiv Crvenih Kmera 1978. godine.

Napad je doveo do kraja vladavine Crvenih Kmera koje je podržavala kineska vlada. Na kraju rata, Kina i Vijetnam su odneli pobedu u ratu koji je označio kraj poslednjeg od tri Indokineska rata.

GRUZIJSKO-JERMENSKI RAT, 1918
6. GRUZIJSKO-JERMENSKI RAT, 1918

Trajanje – 24 dana

Jermensko-gruzijski rat je zabeležen kao jedan od najkraćih ratova u istoriji. Bio je to kratak granični spor koji se vodio 1918. godine.

Nova, nezavisna Demokratska Republika Gruzija i Prva Republika Jermenija imale su nesporazum oko pograničnih teritorija koje se uglavnom sastoje od okruga Tifliske gubernije u Borčalju (Lori) i Akhalkalakiju. Sve se odigralo ubrzo nakon Prvog svetskog rata, a oružani sukob je počeo 7. decembra 1918.

Pošto je Gruzija kontrolisala Lori i Akhalkalaki, koji su uglavnom bili naseljeni Jermenima, nastao je granični spor koji je eskalirao u potpuno otvoreni vojni sukob. Jermenske snage su ostvarivale napredak nakon koga je usledilo  sklopanje sporazuma o prekidu vatre. Rat je okončan 31. decembra 1918, što ga čini jednim od najkraćih ratova u svetskoj istoriji.

srpsko bugarski rat 1885
5. SRPSKO-BUGARSKI RAT, 1885

Trajanje – 14 dana

Srpsko-bugarski rat vođen je između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske. Rat je izbio 14. novembra 1885. Iako je Bugarska bila vazalna država Osmanskog carstva, Turci nisu smatrali potrebnim da je podrže u ratu. Sukob se završio 28. novembra 1885. godine. Zabeleženo je da je rat počeo napadom srpskih snaga.

Rat je okončan mirovnim sporazumom potpisanim 3 marta 1913 u Bukureštu. Ovaj sukob je doveo da Britanija, među prvim velesilama tog vremena, prizna ujedinjenje Bugarske.

rat za nezavisnost slovenije 1991
4. RAT ZA NEZAVISNOST SLOVENIJE, 1991

Trajanje – 10 dana

Desetodnevni rat poznat kao i Slovenački rat za nezavisnost bio je oružani sukob između slovenačke Teritorijalne odbrane i JNA. Sukob je nastao nakon što je do tada savezna jugoslovenska republika, 25. juna 1991,  proglasila otcepljenje od federacije i nezavisnost . Rat je počeo dva dana nakon proglašenja, 27. juna 1991, a trajao je do 7. jula 1991. godine.

Završio se nakon što su zaraćene strane potpisale Brionski mirovni sporazum, što ga čini jednim od najkraćih ratova u svetskoj istoriji.

sestodnevni rat 1967
3. ŠESTODNEVNI RAT, 1967

Trajanje – 6 dana

Šestodnevni rat, inače poznat pod više naziva, trajao je od 5. do 10. juna 1967. Vodio se između Izraela i koalicije arapskih država poput Jordana, Sirije i Egipta. Rat je proistekao iz prava na prolaz i trgovinskih sporova na vodenim putevima duž Tirana. Potez Egipta koji je zatvorio Tiranski moreuz za izraelske brodove Izraelci su shavtili kao čin objave rata.

Izraelska vojska iznenadila je egipatske snage. Oni su uništili praktično kompletno egipatsko ratno vazduhoplovstvo, pri čemu su sami Izraelci imali samo nekoliko žrtava. Egipat i Jordan dogovorili su se o prekidu vatre 8. juna, dok je Sirija pristupila sporazumu 9. juna. Sa preko 20 hiljada masakriranih arapskih vojnika, rat je trajao samo šest krvavih dana i takođe se smatra jednim od najkraćih u svetskoj istoriji.

fudbalski rat 1969
2. FUDBALSKI RAT, 1969

Trajanje – 100 sati

Fudbalski rat, poznat i kao Stosatni rat, bio je jedan od najkraćih vojnih sukoba. Odigrao se između El Salvadora i Hondurasa 1969. godine, a proistekao je iz nereda u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 1970.godine.

Salvadorske oružane snage su pokrenule napad na snage Hondurasa 14. jula 1969. godine, što je označilo početak rata. Ubrzo nakon toga, došlo je do sporazuma o prekidu vatre između dve strane posredstvom Organizacije američkih država 18. Jula. Obe strane su trupe povukle 18. jula.

anglo zanzibarski rat
1. ANGLO-ZANZIBARSKI RAT

Trajanje – 38 – 45 minuta

Anglo-Zanzibarski rat bio je najkraći rat u istoriji koji je praktično trajao nekoliko desetina minuta. Vodio se između Ujedinjenog Kraljevstva i Zanzibarskog sultanata oko ustoličenja. Sukob je izbio 27. avgusta 1896. Rat je izazvan nakon smrti probritanskog sultana Hamada bin Tuvainija 25. avgusta 1896. i pokušajem da na tron stupi Kalid bin Bargaš, koga London nije želeo da vidi na čelu sultanata. 

Smatralo se, naime, da on ne podržava britanske interese, što je poslužio kao povod za izbijanje sukoba. Kalid bin Bargaš je predao presto pre nego što je zabeleženo mnogo žrtava. Britanci su ga zamenili sultanom Hamudom, označivši kraj Zanzibarskog sultanata kao suverene države i početak snažnog britanskog uticaja na toj teritoriji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave