NaslovnaAvijacijaNajbolji bombarderi na svetu (Top 5)

Najbolji bombarderi na svetu (Top 5)

Nema sumnje da postoje samo dve zemlje koje vredno rade na novim bombarderima. To su Rusija i Sjedinjene Države.

Svi ostali su ili kupci ili zakupci ove vrste vojne opreme. Naravno, postoje i druge zemlje koje proizvode ili se razvijaju u ovoj oblasti vojnog inženjeringa, ali one znatno zaostaju za dvema najmoćnijim silama.

Zato se u našoj današnjoj rang listi nalaze predstavnici samo ove dve zemlje. Bombardere smo rasporedili sledećim redosledom:

5 – Rockwell B-1 Lancer, SAD

Rockwell B-1 Lanser je jedini avion u službi Vazduhoplovstva Sjedinjenih Država sa varijabilnim položajem krila. Bombarder koristi kompozitne materijale da smanji efektivnu površinu rasejanja. Prednje horizontalne površine, ivice krila, stabilizator i usisnici vazduha, kao i vrata odeljka za bombe izrađeni su od kompozitnih materijala. Nazivaju ga i Bone (B-One).

rockwell b 1 lancer
Rockwell B-1 Lancer

Spojevi vazdušnog okvira aviona su zapečaćeni posebnom trakom, koji se zatim prekrivaju farbom. Prema rečima kreatora, B-1 ima jedinstvene karakteristike odbrane, prema nekim kriterijumima nadmašujući B-52 za 2 do 3 puta. Bombarder Rockwell B-1 Lancer može da dostigne brzinu od 1328 km/h i da nosi 56 tona bombi ili projektila.

4 – Tu-95MS, Rusija

Star je, spor, turboprop i veoma bučan. Može ga otkriti bilo koji radar dugog dometa, ali to uopšte ne smeta Tu-95MS – avion je naoružan krstarećim raketama Kh-55 sa nuklearnom bojevom glavom, koje mogu da pogode ciljeve na udaljenosti od 3000 km (SM modifikacija). Dakle ovaj „Medved“ ni ne mora da ulazi u zonu protivvazdušne odbrane neprijatelja.

tu 95ms
Tu-95MS

Spor – samo 830 km/h – bombarder Tu-95MS zato ima veliki domet leta (oko 11 hiljada km i visinu letenja od 12 hiljada metara). Za 17 sati leta ovaj “Medved” potroši 96 tona avio kerozina.

Štaviše, Tu-95MS, sa svojim čestim pojavljivanjima na granicama NATO-a, prilično je skup za Zapad. Činjenica da je margina životnog ciklusa zastarele avionske konstrukcije „Medved“ jednostavno ogromna, traje 20 godina. Ako uporedimo sa NATO lovcima F-16 ova cifra je 8000 sati, dok je za F-18 – 6000 sati.

3 – Northrop B-2 Spirit, SAD

Strateški stelt bombarder Northrop B-2 Spirit je najskuplji avion u istoriji vojne avijacije. U cenama iz 1997. vredeo je oko 2 milijarde dolara. Brzina krstarenja stelt bombardera je mala – samo 800 km/h, ali zato ima veliki domet leta – 11 hiljada km i visinu letenja od 15 hiljada metara.

B-2 Foto: Reuters

Avion je sposoban da natovari 16 atomskih bombi B-61, odnosno 8907 kg laserski navođenih bombi GBU-27 Paveway II, ili 80 bombi od 227 kg.

2 – B-52 Stratofortress, SAD

Strateški bombarderi B-52 „Stratofortress“ s pravom se mogu nazvati veteranima: prvih 52 poletelo je davne 1952. godine, a poslednji je napustilo proizvodnu traku 1963. Ratno vazduhoplovstvo SAD planira da zadrži ovaj avion u upotrebi čak do 2040. godine.

B-52H
B-52H

Bombarder je podzvučni, njegova maksimalna brzina je 960 km/h, domet leta 16700 km, a visina letenja je oko 16 hiljada metara. B-52 Stratofortress može da nosi 27 tona borbenog tereta. Bombarder je aktivno korišćen tokom poslednjih bitaka u Avganistanu i Iraku, gde se uspešno nosio sa borbenim misijama.

1 – Tu-160 Blackjack, Rusija

Tu-160 je najveći supersonični avion u istoriji vojnog vazduhoplovstva. Avion sa promenljivom geometrijom krila je najmoćniji i najteži borbeni avion na svetu. Po brzini može da se takmiči sa lovcem – 2300 km/h. Može da nosi do 54 tone bombi i projektila, sa maksimalnim dometom od 13.950 km.

tu 160 blackjack
Tu-160 Blackjack

Rusko vazduhoplovstvo ima 16 ovakvih aviona, koji se postepeno modernizuju. Svojevremeno su ove najjače letelice bile na raspolaganju i ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, ali su uništene na inicijativu Vašingtona. Uništene su i sve zalihe krstarećih raketa H-55 sa nuklearnom bojevom glavom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave