NaslovnaAnalitikaKinesko oružje koje američka vojska želi (Top 5)

Kinesko oružje koje američka vojska želi (Top 5)

Uspeh Kine u razvoju i izgradnji modernih sistema naoružanja primorava američke analitičare da razmišljaju o tome kakvo bi oružje “Made in China” bilo korisno vojsci SAD.

Takvo prilično interesanto pitanje postavio je novinar-analitičar američke publikacije The National Interest u svom članku: Da li bi američka vojska trebalo da usvoji ovih 5 kineskih sistema oružja?

Kinesko oružje koje američka vojska želi (Top 5)

Naravno, on odmah jasno stavlja do znanja da ne postoji kinesko oružje koje je direktno uporedivo sa njegovim američkim ekvivalentom, a naveo je i nadanja da se to čak neće promeniti ni u narednih dvadeset godina. Činjenica je da postoje praznine u američkom naoružanju gde bi definitivo „kinesko oružje moglo da učini američku vojsku boljom“.

Dakle, šta to kinesko deluje bolje nego u Sjedinjenim Državama, i na čemu tačno Amerikanci treba da porade?

Avion amfibija AG600

Sjedinjene Države su u velikoj meri koristile hidroavione tokom Drugog svetskog rata, gde su takve letilice odigrale važnu ulogu u spasavanju oborenih pilota ali i u pružanju izviđanja. Najpoznatiji od njih je hidroavion PBY Catalina, koji je najavio lokaciju flote japanskog admirala Naguma i postavio temelje za američku pobedu u bici kod Midveja.

AG600

Ako su Sjedinjene Države ozbiljne u pogledu borbi na Pacifiku, ponovo će im trebati avioni velikog dometa koji mogu da slete na more, a takav serijski model već postoji u Kini. Hidroavion AG600 ima maksimalni domet od 4500 km [2800 milja] i posebno je dizajniran za izvođenje operacija spasavanja na moru. Približno veličine Boinga 737, mnogo je veći od bilo kog drugog aviona dizajniranog za poletanje i sletanje. Može da preveze do pedeset putnika, a može da ostane u vazduhu do dvanaest sati.

DF-ZF hipersonična letilica

Vašington pokazuje veliki interes za hipersonično oružje, koje se kreće brzinom pet puta većom od zvuka. Nekoliko projekata se razvija u Sjedinjenim Državama, uključujući hipersonični model iz Boeing X-51 Waverider. Prema mišljenju američkog stručnjaka, uprkos tehničkoj veštini Sjedinjenih Država, nijedan sistem još nije dostigao radni status.

DF-17

Sa druge strane, kineska hipersonična jedrilica DF-ZF zvanično je usvojena od oktobra 2019. Pre toga je prošao sedam uspešnih testova. DF-ZF je dizajniran da se montira na rakete srednjeg dometa DF-17. DF-ZF putuje brzinom od 6.500 do 11.500 kilometara na sat. Iako se kinesko oružje kreće sporije od X-51 Vaveride, ono je već operativno za razliku od bilo čega što se razvija u Sjedinjenim Državama.

ZBD-05 amfibijsko borbeno vozilo pešadije

Korpus marinaca SAD četiri decenije pokušava da zameni desantnu vozilo AAV-7. Prvobitni projekat, pokrenut 1988. godine, doveo je do stvaranja novog ekspedicionog borbenog vozila. Ali pokušaj je bio neuspešan. Projekti vredni 3 milijarde dolara otkazani su 2011. U Sjedinjenim Državama su u toku napori da se napravi novo borbeno vozilo amfibije.

ZBD-05

Šta ima u Kini? Šta je sa borbenim vozilom kineske pešadije ZBD-05? Razvijeno od strane kineske odbrambene kompanije Norinco, morsko amfibijsko borbeno vozilo ZBD-05 može nositi 12 boraca, uključujući posadu od tri osobe.

ZBD-05 ima dobre plutajuće kvalitete i brzinu u vodi do 15 kilometara na sat, BVP je naoružan topom od 30 milimetara i ima balističku zaštitu za 12,7mm municiju i gelere.

072A LST desantni brod

Amfibijski potencijal biće ključan u svakoj budućoj konfrontaciji u zapadnom Pacifiku. Dakle, kao deo šireg prelaska na manje moćnije platforme, američka vazdušna flota je fokusirana na masivne brodove za američku mornaricu Wasp, America i San Antonio. Ovi ogromni brodovi privlače pažnju svojom veličinom i uvek im je potrebna podrška i pokrivanje.

072A

Kinezi su se oslanjali na desantne brodove tipa 072A. Sa dužinom od samo 120 metara [širine – 16 metara, težine – 5.000 tona], ovi brodovi mogu da ponesu do 300 vojnika, deset tenkova ili osam stotina tona tereta.

Dizajn omogućava lak utovar i istovar opreme. Brod ima heliodrom a unutra može da primi hoverkraft. Dakle, Tip 072A, zajedno sa marincima, može tiho i nenametljivo da uđe u zonu napada, bez brojne pratnje.

Korveta Tipa 056

Sjedinjenim Državama je potreban obalski ratni brod spreman za borbu. Uprkos decenijama brodogradnje i razvoja, program Littoral Combat Ship stvorio je flotu minimalno sposobnih brodova, naoružanih uglavnom jednim 57 milimetarskim i dva 30 milimetarska topa.

056

Istovremeno, kineska korveta tipa 056 izgleda mnogo bolja za ove misije. U pitanju je mali ratni brod opšte namene sa deplasmanom od 1.500 tona. Tip 056 se, naravno, ne oslanja na robotiku i module, ali je jeftin i pristupačan. Ima top od 76 milimetara, dva topa od 30 milimetara kao i četiri protivbrodske rakete YJ-83. Ima i lanser FL-3000N za vazdušnu odbranu.

Za protivpodmorničko ratovanje, korveta poseduje dva lansera od 324 milimetra sa po tri vodiča, a novije verzije Tipa 056 imaju vučeni sonarni sistem. Jednostavno, ali pouzdano.

Naravno, ova kritička analiza National Interest-a treba da skrene pažnju na činjenicu da Sjedinjene Države moraju aktivno da se pozabave prazninama u razvoju i izgradnji sopstvenih sistema naoružanja. Svakako, već odavno znamo da je “Made in China” natpis izgubio negativnu konotaciju, pogotovo novim generacijama potrošača.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave