NaslovnaNovostiUSAF danas testira interkontinentalnu balističku raketu, obavestili i Rusiju

USAF danas testira interkontinentalnu balističku raketu, obavestili i Rusiju

Američka vojska danas će testirati interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), saopštio je Pentagon, dodajući da je unapred obavestio Rusiju.

Portparol Pentagona rekao je da je test rutinski i dodao da treba da se pokaže spremnost snaga vojske SAD, prenosi Rojters.

LGM-30G Minuteman III 

Sjedinjene države su prošlog meseca obavile test ICBM LGM-30G Minuteman III, koji je prvo bio odložen kako bi se izbegla eskalacija tenzija s Pekingom tokom kineske demonstracije sile u blizini Tajvana.

Minuteman čini jedinu kopnenu komponentu američke „nuklearne trijade“, koja se odnosi na kopneno, vazdušno i morsko nuklearno oružje zemlje.

Demonstracija nuklearnih snaga

Projektil će biti lansiran iz baze Vandenberg u Kaliforniji, oko 100 kilometara severno od Santa Barbare. Domet LGM-30G Minuteman III je oko 10.000 kilometara a proizvodi ga Boeing. Brzina mu je 23 maha. Cena je 7 miliona dolara. “L” u LGM je oznaka Ministarstva odbrane za lansiranje iz silosa; “G” znači površinski napad; „M“ označava vođenu raketu, 30 označava seriju projektila Minuteman, a G posle „30“ je trenutni Minuteman III.

  • Minuteman u službi Sjedinjenih država:
    • 1962-1969 – Minuteman I
    • 1965-1994 – Minuteman II
    • 1970-danas – Minuteman III

“Svrha programa testiranja je da demonstrira spremnost američkih nuklearnih snaga i pruži poverenje u sigurnost i efikasnost nuklearnog odvraćanja naše nacije”, prenosi brigadni general Pat Ryder.

Vazdušne snage SAD-a u augustu su objavile da su izvršile više od 300 testova interkontinentalnih balističkih projektila, ali da to “nije rezultat trenutnih dešavanja u svetu“.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave