NaslovnaOružjeNovo OružjeBeretta CX4 Storm taktički karabin pištoljskog kalibra

Beretta CX4 Storm taktički karabin pištoljskog kalibra

Ovo oružje nije predviđeno za lov. Beretta CX4 je uglavnom pogodna za rešavanje dva problema – praktično gađanje i samoodbranu.

Mislimo da treba razjasniti zašto smatramo da je karabin pištoljskog kalibra skoro idealno oružje za samoodbranu. Velika većina vlasnika oružja živi u stambenim zgradama, gde je upotreba oružja u jačim puščanim kalibrima (recimo, 5,45×39 mm ili 7,62×39 mm, da ne pominjemo .308 Win) nepotrebna i može dovesti do situacije gde i sam strelac može biti povređen od rikošeta, a neki od komšija dobiti neočekivani ”poklon” kroz prozor ili vrata.

Približno isto se može reći i za glatkocevno oružje – hitac iz sačmarice u zatvorenom prostoru može dovesti do rikošeta. Postoji, naravno, mogućnost upotrebe oslabljenih metaka, ali u slučaju iznenadnog napada, teško je sortirati municiju.

Dizajn

Beretta CX4 Storm je daleko od nečeg novog na tržištu – pojavila se još 2011. Međutim, ova kombinacija puške i pištolja do sada nije izgubila na aktuelnosti. Ovog leta smo imali priliku da je bolje osmotrimo.

Beretta CX4 u prirodi
CX4 u prirodi

Beretu CX4 karakterišu rešenja koje bi trebalo da se dopadnu pre svega kupcima u SAD. Beretta CX4 Storm je svoj neobičan izgled dobila zahvaljujući radu čuvenog italijanskog biroa za industrijski dizajn ItalDesign-Giugiaro. Za razliku od nekih drugih sličnih rešenja, Beretta CX4 Storm je izgrađena prvenstveno na bazi „pištolja“: kontrola je slična onoj koja se koristi kod oružja sa kratkom cevi. Kada se sa klasičnog pištolja prebaci na karabin pištoljskog kalibra, strelcu je lakše da se prilagodi ovom oružju.

Istina je da rad nije kao kod većine pištolja 9×19 mm sa kratkim trzanjem cevi – zasnovana je na slobodnom zatvaraču – kao kod većine automata. Beretta CX4 Storm je takođe dostupna u kalibrima .45ACP, .40S&W i 9×21 mm.

Oružje ima veliku preciznost zahvaljujući činjenici da se opaljivanje vrši sa zatvorenim zatvaračem. Čelični zatvarač sa povratnom oprugom, kao jedinstveni sklop, postavljen je na ram oružja.  

Zanimljivo je da se ručica zatvarača, dugme osigurača okvira i poluga kočnice mogu montirati sa obe strane rama, znači, i za dešnjake i za levoruke.

Beretta CX4 komplet
Beretta CX4 komplet

Prilikom postavljanja u ležište, deo okvira viri iz rukohvata, što Beretti CX4 Storm daje prepoznatljiv izgled. Okviri koji se koriste u ovoj pušci-pištolju su zamenljivi sa okvirima pištolja serije Beretta 90/8000 / PX4. Ovo je korisno za one koji već poseduju oružje ove kompanije, a to se u većini slučajeva odnosi na Amerikance.

Još jedna „proamerička“ karakteristika je način rastavljanja oružja, koji je sličan onom na AR-15: nakon vađenja okvira i opruge, uklanja se udarna igla tako da je pištolj-karabin podeljen na gornji i donji deo, slično gornjem / donjem delu sanduka Eugena Stonera. Mislimo da u ovakvom dizajnu nije bilo ničega inovativnog osim da odgovara američkom tržištu.

Obarača sa jednostrukom, tvrdom, akcijom

Ono što kod Berette CX4 Storm nazvamo prednjim krajem je u suštini usadnik. Da li je dobro ili loše što je napravljen od plastike? S obzirom na to da je metak puške-pištolja prilično slab i da pritisci deluju na masivni čelični zatvarač, po mom mišljenju, strelcu nije važno od čega je usadnik napravljen. Pored toga, više od 10 godina iskustva sa Beretta CX4 Storm nije otkrilo ozbiljne probleme sa plastičnim usadnikom.

Beretta CX4 rasklopljena
Beretta CX4 rasklopljena

Diopterski nišan je postavljen na klasičnom nosaču. No, verujemo da će većina vlasnika umesto njega radije instalirati refleksni nišan. Picatinny šina, koja se nalazi na gornjem delu sanduka, nedvosmisleno nagoveštava ovakvo rešenje. 

Generalno, pištolj-karabin je napravljen na modularnoj osnovi – po želji možete dodati razne dodatke za koje postoje kratke Picatinny šine sa bočne i donje strane.

Modularnost Berette CX4 Storm se takođe ogleda u dizajnu kundaka – možete podesiti njegovu dužinu uz pomoć gumenih umetaka različite debljine.

https://www.youtube.com/watch?v=d135__4vqVM

Sada malo o ličnom osećaju autora o ovom oružju. Odlično leži u rukama, oseća se dobro ergonomsko rešenje. Što se tiče korišćenja „puške“, nama lično manje odgovara od klasične puške. Trzaj je skoro neprimetan, balans oružja je odličan. S druge strane, obarača je prilično tvrda. Opet, ovo samo ukazuje da smo više navikli na klasične puške. Kada je reč o preciznosti, iz Berette CX4 Storm se postiže solidna grupa pogodaka.

Zaključak

Po našem mišljenju, Beretta CX4 Storm je odlično oružje za taktičko ili rekreativno gađanje. Najprikladnija je za one koji se bave sportskim streljaštvom iz pištolja.

beretta kolekcija
Beretta kolekcija

Trenutna cena ove puške-pištolja je uporediva sa cenom sportskog pištolja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave