NaslovnaNovostiTim Vojske Srbije spreman za učešće u operaciji „Atalanta“

Tim Vojske Srbije spreman za učešće u operaciji „Atalanta“

Na sidrištu „Ušće“ u Beogradu ove nedelje je realizovana taktička vežba „Pirat 2022“, tokom koje je proverena borbena sposobnost tima Vojske Srbije za učešće u Vojnoj operaciji pomorskih snaga Evropske unije „Atalanta“.

Vežba je deo standardnih priprema timova Vojske Srbije za zaštitu brodova koji prevoze hranu do luka na Rogu Afrike u okviru programa Ujedinjenih nacija za borbu protiv gladi u Somaliji, kojima zaštitu pružaju snage angažovane u ovoj operaciji Evropske unije.

Pripadnici dvanaestočlanog tima iz sastava Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“ su na vežbi demonstrirali odličnu osposobljenost, pokazavši tako da su u potpunosti spremni za zaštitu brodova od piratskih napada i drugih pretnji po bezbednost u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva.

Kontrolu pravilnosti radnji i poštovanja međunarodnih standarda obučenosti koje jedinica treba da dostigne izvršio je evaluatorski tim iz Generalštaba Vojske Srbije.

Vojska Srbije učestvuje u vojnoj operaciji „Atalanta“ od aprila 2012. godine, angažovanjem štabnih oficira u komandi snaga na brodu i u Operativnoj komandi misije na kopnu, a od decembra 2013. godine i periodičnim angažovanjem autonomnih timova za zaštitu brodova, u skladu sa potrebama misije i u dogovoru sa partnerima iz Evropske unije.

1 KOMENTAR

  1. Zasto ne koriste nase Zastavine puske kad ih toliko hvale? Kao najbolje su ili medju najboljima i onda ovakva jedinica koristi strane puste??

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave